Wanås konst
i slottsparken till Wanås slott. Där visas samtidskonst, varje år bjuds konstnärer in för att skapa konst i parken.

12 juli 2021
Kommer fram precis när det öppnat. Coronaanpassad kö till entréen. Går en kort runda innan våra bekanta kommer. Börjar med att titta in logen där handmålade kulisser av Martin Jacobson som användes i Jonas Gardells "Queen of F*cking Everything". Har inte sett föreställningen men kulisserna är storslagna. Går vidare förbi Yoko Onus önsketräd, hänger många lappar i dem. Går stigen runt. Lyssnar på Lindberg De Geers "Mamma" i skogen. Vid färgglada "Primary structure", som avänds av barn som klätterställning, gör vi en traditionsenlig avstickare till favoriten fåtöljen av vass, som egentligen är en sittande Buddhafigur. Åter vid dammen och den sittande kvinnan som kissar av Sidén. Har inte sett henne kissa tidigare. Dags för lunch i caféet. Blir lite förvirrad över köerna och vad man kan beställa. Får till slute reda på att man kan beställa laxsallad i utekön och hämta inne. Vi gör så. Går bra för våra bekanta, men våra sallader har de glömt att göra. Så får vänta på vårt. Lite trist. Avslutar med ett besök i butiken, hittar inget att köpa.

9 juli 2016
Vid entreen klänger myror på väggen. Det byggs om. Restuarangen är stängd. Cafe finns i längan vid önsketräden. Äter vegetarisk buffe. Besöker konstverk vi inte såg förra året, och årets nya.

Stengärdet räknas som konst. Strax efter Kirkebys tegelhus går en stig till den åttonde skorstenen. Fortsätter huvudstigen. Vid gulmålade "I will stop loving you" är en stig till Snapphaneeken. Naturens konst. Från 1400-talet. Här lär man ha hängt snapphanar. Bortom den är den röda väggen "Stigma".

I en röjd gata från "Pyramiden" är en ställning med horn, "The hunt chair for animal spirits". En stig leder dit. Sedan förbi 'lekplatsen' "Primary structure" och halmfåtöljen "Meditation in beech wood" till årets höjdpunkt "In dreams". Föremål på speglar och musik. Sedan upp i utsiktstornet över jordvallen "Eleven minute line". Den andra höjdpunkten är myrorna som klättrat på slottets fasad. Klunga på balkongen. De övriga av årets tillskott är inte så intressanta.

Tar kaffe och kaka på cafeet. Sitter i skugga på en bänk. Den är fuktig. Blir en blöt fläck i baken. Ser inte klokt ut.

14 juni 2015 (publicerat 3/7 2015)
Gott om plats på parkeringen. Börjar med cappuccino och citrontårtbit i solskenet utanför längan med Café Fredholms. I längan med spegelvända klockor på gaveln är butik konsthall och entre. Där betalar man inträdet 130 kronor. Närmast slottet är det privat, annars är det fritt att ströva runt i parken med sina konstverk. Året utställning är "Barriärer - samtida Sydafrika".

I gång in en jordkällare kommer man till ett upp och nedvänt rum, där man går på taket. Lätt svindel. Sätter en önskan i Yoko Onos önsketräd. En graffitihäst tittar på. Följer gången in i skogen. Provar gungorna som hänger i ett träd. Stora bollar är i trädkronorna. Passerar en Per Kirkeby typisk tegelskapelse. Röster ropar på mamma.

Tar höger på en gång till ett av årets verk. En svart kvinna i lila klänning omgiven av röda hundar "Let slip the dogs of war", manar till motstånd. Vandrar vidare och tar en stig över en kulle till ett annat av årets verk. Ett vildsvins ansikte av trädstockar. Den har nog tappat lite av utseendet, lite plat och saknar ett öga. Fint ändå. Återvänder till huvudgången. Genom en pyramid.

Vid en klätterställning "Primary structure" går en stig in i skogen till en fåtöljliknande figure, en sittande Buddha utan huvud. Gjord av vass. "Meditation in a beech wood". Fin. Går tillbaka. Bland träden är en stor mussla. Provar bänken vid dammen mot slottet. Aningen obekväm att ligga på.

Ett klot som sprunget ur en klippa. Vid dammkanten sitter en kissande kvinna "Fideicommissum". Svårt att förstå namnet. Gräset under är frodigt. Hon är inte nödig just nu.

Tar lunch i caféet. Lasagne och vegetarisk paj. Var sin bit av var. Går sedan utmed östra sidan av dammen. Slott, människor, rhododendron speglas i två väggar. I skogen står en ensam man, Gormleys "Together and apart". Under rhodondronbuskarna ligger blad, naturligt konstverk. På en brygga hörs sång. Illustrerar sälarnas ljud.

Kör hem.

Karta