Jakten på Gullspira
är en vandringsled vid Hovdala slott. Östra delen går över en höjd med utsikt, genom skog, förbi vackra Hammarmölledammen och ett bibloteksbygge som aldrig blev färdigt.

21 april 2019: Östra delen, ca 10 km
Vackert väder och varmt. Många besöker Hovdala. Vi går från Hovdala slott på östra delen av leden Jakten på Gullspira. Namnet är från en getkilling som rymde, kom vilse och upplevde äventyr. Får se hur äventyrligt det blir. Först upp på Äspehöjden med utsikt mot slottet och Finjasjön. Där leden går in på stigen över betesmarken är en rastplats. Går över Äspehöjden med utsikt mot Finjasjön, ut på en grusväg, sedan in på stig i skog. Löven har börjat spricka upp. Floran består av vitsippor. Uppför en sandig väg, över den ligger träd och grenar. Det har röjts runt vägen. På stig genom skog, förbi en damm, fram till bäcken från Hammarmölledammen vid Mjölmöllan. Mountainbikecyklister far förbi.

Stigen går upp på höjden ovanför bäcken. Genom skogen ner till dammen. Följer dess kant en bit, stigen lämnar dammen för att gå upp på en höjd med en rastplats. Förbi stora stenar ner till bron över tillflödet till dammen. Tar genvägen på blå spåret genom skogen till grusvägen som går till biblioteksruinen från 1700-talet. Biblioteket blev inte färdigt, byggherren dog och ingen vill bygga den färdig. Därför står den här nu som en ruin.

En hel del folk, en häst med ryttare passerar. Går grusvägen fram till en utsiktspunkt mot Finjasjön. Möter en man som gärna berättar hur fint här är, han är guide på Hovdala vandringscenter. Sedan stigen nerför det vita spåret, det vill säga Jakten på Gullspira västra delen, mot slottet. På vägen passeras en utsiktplats där slottets torn skymtar och där bakom Äspehöjden. Utmed en bäck med en kvarnrest, sedan är man framme vid slottet. Avslutar med Hovdalatårta på Fröknarnas Café.

Karta