Ivö kalkbrott
på norra Ivön är ett nerlagt kalk- och kaolinbrott där man kan leta fossil.

6 augusti 2014
Kör till Barum och tar bilfärjan över till Ivö. På norra delen av Ivö är ett numera nerlagt kalk och kaolinbrott. Följer skyltningen Ivö klack. Vid vägs ände är en stor parkeringsplats med information och toalett. Från parkeringen är en stig som går runt brottet. Går på kanten mot en brant sluttning. Följer stigen med förhoppningen att den leder ner till botten.

Kommer in i skog. Stigar leder ut till kanten med utsikt. Det är brant ner. Kommer ner till norra stranden av ön. Inne i skogen är rester av byggnader. Ingen stig in i brottet. Därinne är en vattensamling.

Har nästan rundat brottet när en stig tycks leda in. Följer den. Kommer ut på botten av brottet. Marken är torr och sprucken. Det är en lång varm sommar. Väggarna är nerrasad jord och sand. Några granithällar.

Söker oss till slänten mot stigen vid parkeringen. Hundra meter från parkeringen. Det är inte så brant som det såg ut. Det går att ta sig upp och ner här. Här finns en hel del lös sand att gräva i. Hittar mussel- ostronskal, och annat som jag inte vet. Letar en bra stund. Mycket intressant.

Det är ökenhetta. Äter en svalkande sallad i skuggan av några buskar. Fortsätter sedan ner till vattensamlingen i brottets norra del. Letar i sluttningen öster om den. Hittar inget här. Behövs spade. Går upp för branten i öster till utsikten i skogen. Brant sista biten. Går tillbaka till parkeringen.

Följer på måfå en stig västerut. Målet är en fika vid strandkanten. Kommer till en utsiktsplats högt över vattnet. Fikar med utsikt mot bl.a. Stora Danmark, som är en liten ö i sjön. En stig går brant ner mot sjön. En barnfamilj ger sig ner. En man kommer med ryggsäck, yxa och ved. Han ska övernatta här. Dags att köra hem.

Karta