Åraslövs mosse
är ett naturreservat utanför Vinslöv. Våtmark med en mängd orkidéer. I skogen finns mycket liljekonvalj. En spångad stig går över mossen.

10 juni 2020
Kör norrut på väg 23 mot Hässleholm. Tar efter Sandåkra av på vägen mot Vinslöv. Sedan väg 21 en kort sträcka till korsningen vid Vanneberga, svänger där norrut in mot Vinslöv, efter cirka femhundra är skyltning mot Åraslövs mosse. Det blir till slut en smal grsuväg, skönt att inte möta någon. Vägen slutar vid parkeringen till naturreservatet Åraslövs mosse. Vi är här för att hitta den sällsynta orkidéen vaxnycklar som ska finnas här i en större mängd. Några kvinnor sitter och äter lunch.

Stigen börjar lite undanskymt vid en arbetsbod. Till en början bred stig, kanterna verkar vara nyklippta. Området är nog välbesökt. Möter män med redskap, der har antagligen klippt gräset. Passerar en grind. Sedan stora mattor med liljekonvalj som blommar. Så vackert, har inte sett så mycket blommande liljekonvalj på väldigt länge. Stigen delar sig.

Vi tar till vänster, en spångad stig. Vid sidan om stigen är en öppning mot mossen. Ger oss ut i blötan. Där, en vaxnyckel. Så fin. Den första. Även andra orkidéer glädjer. Ute på mossen finns det vackra darrgräset. En bred sträng med liljekonvalj. Fortsätter vandringen på stigen.

Följer kanten av mossen. Kan gå ut vid en öppning mot mossen. Fler vaxnycklar och andra orkidéer. Här är det en mängd med vaxnycklar. Några utspridda tallar. Fint darrgräs. Stigen rundar mossen. Delvis spångat. En nattviol är på väg att slå ut. En spång leder ut på mossen. Flera som är ute och botaniserar. Vackra bestånd med vaxnycklar. Blandat med andra orkidéer som Jungfru Marie nycklar. En vattenklöver. En stubbe som stol för en stunds vila för beundran av mossen. Spången gör en sväng över mossen innan den lämnar. Ut på stigen till en skylt som skyltar "Kärret 100 M" "P-PLATS 1100 M". Vi går mot parkeringen. Getrams kantar stigen. Förbi liljekonvaljerna till parkeringen.

På parkeringen står en bil till. Ett par är ute och går i en åker. Vi äter lunch, våra wraps med kallrökt lax. I skogen har det varit för mycket flugor för en lugn lunch. Paret kommer tillbaka. "Vet ni var stigen till mossen är?". Visar dem rätt. Kör sedan hemåt.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 56.087362, 13.944182