Åhus
om en promenad med S:ta Annas kapell, rest av klostermur, Aosehus, Kungsstugan, kyrkan, museet, och mat.

13 augusti 2013
Går av bussen vid Repslageriet. Går Västergatan till Torget. Där ligger kyrkan, museum och turistbyrå. Hämtar en karta i turistbyrån som är samma hus som museet, ett rött hus som varit rådhus. På utsidan av gaveln är en trappa ner till toaletter.I nordöstra hörnet av Torget ligger resterna av Sankta Annas kapell, ett kapell till Sankta Annas hospital, som grundades 1524. Det upphörde när Åhus förlorade stadsrättigheterna till Kristianstad hundra år senare.

Öster om kapellet ligger en stensarkofag, den har inget med kapellet att göra. Den bärgades 1958 från ett skepp som sjönk på 1700 talet med en last av stensarkofager. Mittemot kapellet är Kungsstugan, ett litet korsvirkeshus. Det har fått sitt namn av att, enligt sägnen, Karl XI gömdes av prästen ovanför spjället i spisen när danskarna sökte efter honom.

Går sedan söderut över torget, in på Västra Varvsgatan, och ner på Östra Hamngatan. Här ligger en liten park med en tegelmurrest. Murresten är från ett dominikanerkloster grundat på 1200-talet. En medeltida klosterakademi som kallas för nordens första universitet. Dominikanerna fördrivs 1536 under reformationen. Byggnaderna används som länsresidens till dess länsherren 1617 flyttar till det nyanlagda Kristianstad. Därefter förfaller klostret, idag återstår bara denna tegelmur.

Fortsätter på Gamla Skeppsbron. Förbi Absolut Vodka, Åhus är ju känt för sin spritfrabrik. Båtar ligger förtöjda i hamnen. Flanerar på hamnpromenaden, förbi krog- och glassbåtar, till Aosehus. Ruinen av en borg troligen byggd före 1150. Strategiskt placerad där Helge å en gång mynnade ut i havet. Raserades 1569. Läs mer på min sida om Aosehus.

Utmed hamnpromenaden ligger restaurang- och glassbåtar. Äter  stekt sill, till det en Samuel Adams öl, på Pråmen. Till andra sidan ån går en liten turbåt som gratis tar en över till restaurang och rökeri. Sista dagen, turistsäsongen är slut. Åker över och köper rökt fisk. Tillbaka igen och äter glass på glassbåten. Sedan är jag nöjd med mat.

Går Stavgatan upp till Köpmannagatan. På Stavgatan ligger Cigarrkungens hus som är vandrarhem och bed & breakfast. Det var fram till 1915 cigarrfabrik. Tobaksodling var vanligt på den tiden. Tar Köpmannagatan tillbaka till Torget och besöker kyrkan. Besöket har jag beskrivit på min sida om Åhus kyrka. Avslutar med att gå runt i museet. Där pågår en utställning om renlighet. I en monter är gamla strykjärn. Finns också information om Aosehus med föremål som hittats där.