Tegnérmuseet
Esaias Tegnér betydande svensk författare och skald i början av 1800-talet, professor vid Lunds Universitet. Hans hem i Lund är idag museum över honom.

2 juni 2012: Det är inte ofta jag går ut och äter lunch. Bengtssons ost har ny servering som har lunchöppet idag. Äter en god pasta med smält ost ock skinka. Stora Gråbrödersgatan ligger i närheten. Där bodde på en gård Esaias Tegnér 1813-1826. I det kvarvarande huset, byggt på 1700-talet, finns ett litet museum. Öppet idag efter en kakelugnsrenovering och 150-års jubileum av museet. Fullt med folk i matsalen, där det hålls ett föredrag om när Frithiofs saga blev opera. Sedan följer en guidad tur genom huset och Esaias liv. Guiden berättar entusiastiskt. Esaias gestaltas av en skådespelare, som läser ur hans verk, bl.a. han kanske mest kända Det Eviga och en som jag tycker mig höra heter Fläskkorv. Han myntade uttrycket "Den akademiska bondbyn" om Lund. Då var det en bondby, kan nog stämma idag också. Av den en gång stora gården återstår detta lilla hus, med fyra rum.

Arbetsrummet var hans skaldelya, med autentiska inventarier. På väggen hänger ett porträtt av hans hustru. Köket är rätt spartanskt. Tegelgolv från när huset byggdes. I skafferiet är montrar med hans tillhörigheter, bl.a. hans lagerkrans. I matsalen är en replik av statyn som står på Tegnérsplatsen vid Kulturen. Bakom är ett kopparstick som är en gåva från Carl XIV Johan. Tegnér själv hänger på väggen. I ett hörn är den nyligen renoverade kakelugnen. Min rundvandring är slut, nu börjar ett föredrag "Tegnér - inte längre en del av skolans kulturarv?". Att han inte är så känd bland dagens ungdom visar åldersfördelningen bland åhörarna. 1826 flyttade han till Växjö, som biskop där.

Kulturen i Lund driver museet, mer om museet och dess öppettider på dess sida om Tegnérmuseet.

Karta


UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009