Tosteberga ängar
norr om Åhus är strandängar som betats i hundratals år. På ängarna blommar på våren bland annat gullviva i stor mängd.

12 maj 2021
Är framme vid tiotiden. Vill vara säker på att få en parkeringsplats, i dessa coronatider är många ute. Tror de flesta kommer senare. I vilket fall är det gott om plats på parkeringen i en talldunge. Går över en stätta in på ängarna. På dessa strandängar har boskap betat i hundratals år. Vid den här tiden på året är det gullviva som lockar. Här ska även finnas majviva och orkidéen ängsnycklar, men för dem är det för tidigt.

Det är fina marker, stengärdsgårdar löper ner mot havet. På marken blommar gullviva och en del backsippor. På sina ställen är det översållat med gullvivor. På en udde är det helt gult, kan det verkligen vara gullvivor? Ser så ut genom kikaren. Så vi går dit. Det är ett hav av gullvivor. Fler än vi som beundrar det. Vänder tillbaka. Möter ett sällskap. "Är det gullvivor som lyser gult därute?" undrar de. Det kan vi nu svara ja på. Vid ett stengärde blommar fortfarande blåsippor. Stättan mot parkeringen blockeras av en flock kor. Får gå en omväg runt dem. Många andra gör likadant. Det blir lunch vid ett bord i parkeringens talldunge. Det är nu fullt med bilar, bra att vi kom tidigt.

Efter lunch går vi stigarna i de norra delarna. Förbi stengärdsgårdar och ängar med gullvivor. Enstaka backsippor. Fint väder. Kommer ner till havet igen. Dit har korna flyttat på sig. Går upp mot parkeringen. Hittar en liten våtmark, ser inga majvivor där. Men det är nog för tidigt. Trångt på parkeringen.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 56.015656, 14.455819