Svarta Bergen
arbetslivs- och naturmuseum i ett nedlagt stenbrott utanför Lönsboda. I stenbrotter bröts diabas. Stenbrottet är i dag vattenfyllt. På området finns skrotstenshögar och flera konstverk.

17 juli 2019
Tar av mot Lönsboda vid Osby norra. Strax innan korsningen med vägen mellan Lönsboda och Glimåkra går en smal grsuväg norrut till Hägghults stenbrott. Inte skyltad, är det rätt? Följer den i alla fall. Kommer till stenbrottet. Där är det en stor parkering. Här bröts diabas, det gamla brotter är nedlagt. Brytning förekommer i norra delen. Själva stenbrottet är vattenfyllt. Omgivningen är ett arbetsmuseum över tiden för diabasbrytningen. Diabas är ett populärt material bland konstnärer. Här finns konstverk av olika konstnärer från ett flertal länder.

Betalar 50 kronor i inträde i serveringen. Går först en runda. Man kan hyra en flotte om man vill ut på vattnet. Det vill vi inte. Bakom serveringen är ett klangspel i diabas, försöker spela. Omusikalisk så det låter inte bra. Vid serveringen står verket Krutgubbarna. Försöker likna dem. Utmed brottet är kranhyttar, man får gå in i en av dem. Låtsas vara kranförare. Det är avstängt utmed kanten, frånsett några utsiktplatser. Tittar in i en smedja och baracker där arbetarna åt och vilade. Intill ligger en stor stenkub av stora stenblock, "Kuben" kallad, verkar vara ett fundament till något. Stora skrotstenshögar ligger utpsridda. Tar vägen upp förbi "Solhjulet", siktelinjer mot soluppgången vid vår- och höstdagsjäming, sommar- och vintersolstånd. En rostig vagn på räls. En förskjuten pyramid. Högst upp tronar en resväska med utsikt. Ner till en avsats med olika konstverk, som Livslinjer och Diabaskvinnans sång. Bland dem en mindre labyrint. Vidare vägen förbi "My consciousness" och en större labyrint ut på en platå av skrotsten med branter och utsikt.

Dags för lunch. De har raggmunk! En kvinna undrar om hon ska avskeda kocken. "Inte i dag, det är gott!". Går en runda till och upptäcker mer. Intill ligger Stigs dragspelsmuseum, dragspel är inte en favorit. Avslutar med kaffe och våffla. Följer skyltningen "Lönsboda" tillbaka, en större grusväg ut på landsvägen strax söder om Lönsboda. Kör hem via Broby - Hässleholm.

Karta