Pulken
ett naturreservat med strandängar en kilometer väster om Yngsjö. Här rastar tusentals tranor under vårstrecket i månadsskiftet mars/april. Tranorna kan ses från ett fågeltorn.

4 april 2019
Kommer från Åhus. Det lär finnas upp mot tio tusen tranor i år vid Pulken. Det är torsdag, så antalet människor är inte så stort. Men desto fler tranor. Gott om plats på parkeringen. Går stigen/vägen till utsiktstornet, som är ganska tomt. Enligt guiden på plats är det cirka 8000 tranor idag ute på fälten. Man kan få låna en tubkikare, men idag har jag en bra egen kikare med. Vackert väder, lite blåsigt. De flesta tranorna går och äter. Det har sagts att man matar denna vecka också. Några flyger, enstaka gör försök till dans. Många börjar flytta på sig ut i vattnet. Ett årligt skådespel, i år fler än vanligt. På helgerna lär det vara fullt med åskådare. Står och njuter av skådespelet, lite långtråkigt efter en någon timme så vi kör och dricker kaffe.

30 mars 2014
Strax väster om Yngsjö finns utemuseum Pulken. Så här års rastar tusentals tranor ute på fälten. För att förhindra att tranorna äter upp grödorna utfodras de på ett fält. "Tranmatning Pulken" står det på en skylt vid parkeringen. Det är en hel del bilar på parkeringen denna söndagsförmiddag. Många besökare har satt upp sina kikare vid parkeringen.

Från parkeringen går en grusgång den korta sträckan till utsiktstornet. Tornet är tillgänglighetsanpassad med parkering och en ramp upp i tornet. Igår var det drygt 4000 tranor, idag drygt 2000. Tornet är fullt av skådare, många står nedanför. Blandat riktiga skådare och vi vanliga intresserade. Det verkar vara ett danskt utflyktsmål, många som pratar danska. Fina kameror och kikare, mobilkameror.

Ute på fältet, på behörigt avstånd från människorna, går tranorna. Några har vårkänslor och dansar. Andra tar sig en flygtur, en del en runda över tornet. Trumpeterna ljuder. En guide berättar, man får se genom en tubkikare. Guiden säljer pins i form av en trana, pengarna går till utfodringen. 20 kronor per styck. Det är det värt. Solen skiner, vår i luften, tranorna står för underhållning, guide och tubskådning. Förmiddagen lider mot sitt slut. Kör vidare mot målet för dagen Åbjär. Pulken var spontant, nästa gång får jag ta med ett bra teleobjektiv.

Pulken
Karta