Örnabjär
är en vulkanrest med tydliga basaltkupper ute i en betesmark strax väster om Häglinge.

1 maj 2021
Strax norr om Tjörnarp utmed väg 23, vid vägkrogen Custon, går en väg österut mot Ynglingarum. Det blir en grusväg. Vägen gör en U-böj. I böjen efter bron över en bäck är ett fält på norra sidan. Därute ligger resterna av vulkanen Örnabjär. Finns en liten plats för en bil vid sidan av vägen. Mittemot går ett traktorspår ut på fältet. Än så länge är det ingen boskap ute där.

Går utmed traktorspåret. Fin betesmark med enar, enstaka träd, dungar. Här och där blommar vitsippor. Ännu har inte trädens blad kommit fram. Utmed spåret syns antydningar till basaltpelare. Några hundra meter och man ser klippor sticka upp. Fina och tydliga basaltpelare från vulkanen. Verkligen fint. En stor samling med några små runtomkring. Den stora lutar kraftigt, man ser tydligt den sexkantiga strukturen. Reser sig mäktigt. På norra sidan blommar vitsippor. Går till skogsdungen bakom klippan. Här är flera mindre rester på sluttningen mot öster. En vacker plats. Återvänder till lutande pelarna och äter lunch. Vulkanerna i Skåne uppstod under Juratiden (200-150 miljoner år sedan) när Pangeakontinenten började brytas upp.

Njuter av dagen, soligt och behaglig temperatur. Det är så man inte vill lämna platsen. Men det gör vi ändå. Skickar en bild till min syster. Nästa dag kör de hit.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 55.99245, 13.681396