Naturum
Naturum Vattenriket 'en utställning full av upplevelser', om vad man kan se i Vattenriket.

28/12 2010: För drygt en månad sedan invigdes Naturum Vattenriket. Helge å ligger frusen under gångbron över till Naturum. Fåglar flockas vid en remsa öppet vatten. Byggnaden reser sig på pålar mitt i den idag frusna våtmarken. En intressant arkitektur som ska symbolisera ett rede i vassen. Går upp på den utksjutande takterrassen, med utsikt över stad och land. Får sällskap med ett gäng barn. Inne kan jag se ner över kafeterian. Utanför kafeterian står bord och stolar täckta med snö. Sitter därför inne och äter en baguette med västkuströra, varmrätter finns inte. Smörgåsar och sallader.

I utställningshallen finns olika stationer. En gång var det här vattensjukt och osunt, till och med en soptipp anlades på denna värdelösa plats. Idag en våtmark, vattenrike, och biosfärsområde. Synen förändras. I ett akvarium och på en bildskärm visas fisk som förekommer i vattenriket. Med ett humoristiskt inslag. Beskrivning av fågellivet, här finns bl.a. havsörn. En film visas i en monter med kor på grönbete, det håller ängarna öppna för att bevara floran. I en bäck kan man lära sig om livet som finns i den. Det går även att håva lite i den. I barnens hörna ligger en jättelik model av en mal, lika stor som den största kända malen i Sverige. Tre meter är den nog.

Sparar det roligaste till sist, en åktur i Opteryx, en märklig farkost. En simulator. Tar plats. Det skakar och vi far iväg som en helikopter. Genom fönsterna ser vi landskapet passera. Vi ramlar ner och far iväg som en båt, för att sedan sjunka ner som ubåt och se på livet under vattnet. Bang, knak, skak, det blir mörkt och stilla. Vad hände? Fast på botten! Fast på låtsas, dörren öppnas och turen är slut.

Utanför är något som liknar en frusen pool. Frågar i receptionen vad det är. Inte en pool, stegen är till för de som råkar trilla i. Tänkt som samlingsplats, kanske konserter, etc... . Väster om bygget är en parkeringsplats.

Innan jag åker hem flanerar jag längs Helge å. Både från Tivoliparken nedströms, och Kanalhuset uppströms sticker Naturum upp ovanför vassen. På vägen till Resecentrum går jag in i Heliga Trefaldighets kyrka. Byggd på den danska tiden 1618-1628, en stor och ljus kyrka. Någon snarkar därinne! Ser ingen. Tänder ett ljus. Studerar julkrubban och orgeln. En man i kostym och slips kommer in. Tar mig i hand, "Gud välsigne dig, må Jesus varda med dig" säger han på engelska och lägger en hand på mitt huvud. Jag flyr ut! F-n.

Länk:
Naturum Vattenriket

Karta