Lönnebjär
vid Häglinge är en lövskogskulle och vulkanrest med ett stort antal block med basalt.

3 mars 2019
Kör söderifrån via Södra Rörum förbi Häglinge mot Sösdala. Strax efter Häglinge är ett stenåldersgravfält. Ställer bilen på dess parkering. På andra sidan vägen är en grusväg, följer den. I en korsning rakt fram. Innan ett hus till vänster på en smal väg. En skylt varnar för lösgående tjur. Ignorerar den. Finns nog ingen så här års. Vägen slutar vid ett litet fint hus.

Vägen blir smalare, knappt en väg längre. Mer en stig som fortsätter upp på Lönnebjär. För sådär 100-200 miljoner år sedan en aktiv vulkan. I dag en fridsam lövskogskulle. Spåren av vulkanen finns kvar som ett stort antal basaltklippor. I början av stigen stora block. När lavan stelnade sprack den i fem-sex kantiga pelare. På en växer stensöta. Vandrar runt i skogen. Hittar flera block. Man får gå runt och leta, de liggger utspridda över kullen. Minnesstenar från en annan tid. Går upp på toppen. Vacker vy över fäladsmark. På toppen finns bord och en vagn. Vad nu den gör här? Finns också en stor stenhög, lavasten som använts till gravhög? Intill är flera basaltformationer. Känns rätt att besöka vulkanen innan all grönska börjar dölja formationerna.

Ser inte till några människor. Dagen efter är ett reportage i TV om vulkaner i Skåne från denna plats. Går tillbaka till gravfältet. Dricker kaffe bland stenarna.

Karta