Ignaberga kalkbrott
öster om Hässleholm låg under havsytan för cirka 75 miljoner år sedan under kritaperioden. I brottet har man hittat fossiler av havslevande djur från den tiden. Brytning av kalk i Ignaberga har anor från 1100-talet.

19 augusti 2017
Många regnskurar när vi kör norrut på väg 23 mot Hässleholm. Prognosen lovar att de ska upphöra framåt dagen. Tar av mot Vinslöv vid Sandåkra. Vid Bymöllan, strax innan man passerar väg 21, är en väg västerut mot Ignaberga. Vägen passerar genom Ignaberga kalkbrott. Hittar en ficka där det går att parkera. Nu är det fint väder.

Söder om vägen pågår fortfarande brytning. Norrom vägen har man restaurerat kalkbrottet med dammar. Går ner till den östra dammen, och under vägen till södra sidan. Där klänger en man på en vägg och letar fossiler. Gyttjigt. Trampar igenom. Vi går till dammen igen. Letar fossiler. Hittar inga. Följer södra kanten av västra dammen. Fint, men hittar inget. En otydlig stig går genom skog upp till vägen.

Utmed vägen är en meterhög vall på norra sidan. En belemnit! Fossiliserade cigarrformade bakre delen av en utdöd bläckfisks skal. En till och en till och ... Finns många. Går på vallen. Viker av genom skogen till dammen. Ut på en udde. Vackert med branta väggar och höstgullris. Går västerut på halvöppna marker med cykelspår. Kommer fram till västra sidan. Letar. Hittar enstaka belemniter.

Tiden går. Norra sidan och östra delen får vänta. Går uppför en brant slänt till vägen. Följr vallen tillbaka. Fler fynd. Söder om vägen pågår brytning. Vi har fika med oss, räcker till fler. Kör till bekanta och bjuder dem. Det börjar regna.

Karta