Höge väg
vid Maltesholms slott på Linderödsåsen norra sluttning, är en fantastisk kilometerlång väg av sten. Tog 50 år att bygga omkring år 1800.

6 april 2013: Som vanligt kör jag "mina" småvägar och tar som vanligt fel väg i Östraby och hamnar i Starrarp istället för Långaröd, får ta grusvägen förbi Bjälkhult för att komma rätt igen. Slarvigt. Sedan via Önneköp, Huaröd, Östra Sönnarslöv, där jag svänger av mot Tollarp. Ungefär halvvägs mellan Östra Sönnarslöv och Tollarp är en av Skånes märkligaste vägar. I en vägkorsning står fyra stenar med information om vägen. Vem som var byggmästare, hur lång och hur många alnar bred den är, hur många kubikalnar sten och fyllning som användes, och att den byggdes mellan 1775 och 1824. Nästan 50 år, till dit har tunneln genom Hallandsås fortfarande gott om tid. Jag ställer bilen i början av en av vägramperna.

Vägens sidor är uppbyggda av huggen sten. Som högst flera manshöjder. Ett märkligt bygge för sin tid. Tre vägramper upp och en väg som går uppför Linderödsåsen norra sluttning, som ett kors. Under två av grenarna flyter en liten bäck, den har fått ett vackert valv som genomgång. Uppe på stenkrönet bryter en svart sten mot de övriga stenblocken. Vad är det för sten, kanske vulkaniskt ursprung? Jag går vägen upp, omgiven av en fin dalgång med bokskog. Vid en vägkorsning står en minnessten, vägen byggdes av Hans Ramel Maltes son 1795, 29 år innan den blev färdig. Går vidare uppåt förbi något som liknar en utbuktning bastion till ett försvarsvärn. Vid vägens ände ligger orsaken till vägen, Maltesholms slott.

Slottet har sitt ursprung från 1630-talet, nuvarande utseendet är från 1780-talet. Slottet är privat, men parken är öppen från slutet av april till mitten av oktober på dagtid. Så jag får vända. Sätter mig på en bänk utmed vägen, njuter av solen och lunchen.

Området är rikt på bronsåldersgravar. Ute på fälten runt vägen ligger flera stycken, finns även inne skogarna runtom. På vägen hem fikar jag i Önneköps bageri/café/thairestaurang. Påsken är över men jag tar en liten marzipankyckling ändå, blev ingen under påsken. Kör sedan rätt väg hem.

Karta