Forsakar
vid Degeberga, i en 40 meter djup, trång trång ravin rinner en bäck som bildar två vattenfall, det högsta på ca 9 meter, Skånes mest kända vattenfall.

Forsakar är ett omtyckt utflyktsmål och strövområde. I en 40 meter djup, trång trång ravin rinner en bäck som bildar två vattenfall, det högsta på ca 9 meter, Skånes mest kända vattenfall. Sluttningarna är bokskogsklädda. Här häckar bl.a. strömstare och forsärla. Det finns en markerade stig nere i ravinen, det finns också stig runt hela ravinen. Det första fallet är cirka 500 meter från mynningen av ravinen. Ravinen ligger vid Degeberga. Det finns en stor parkeringsplats, restaurant och hotell.

7 november 2015
Vaknar av ett brak när en kruka far i marken. Vinden viner. Stormen Freja härjar. Mojnar på morgonen. Solen kommer fram. Går nog att gå i Forsakarravinen. Kör dit.

Börjar med att gå stigen uppe på ravinkanten. Besök på plattformen med utsikt över nedre fallet. På bron över övre fallet. Sedan lunch och kaffe i solskenet i en glänta.

Det finns risk för fallande grenar och träd i ravinen. Därför uppmanas man inte gå stigen längs bäcken till nedre fallet. Många gör det ändå. Vinden har lugnat sig.

De flesta av höstlöven har blåst bort från träden. Verkar vara mycket vatten i vattenfallet. För att vara i Skåne ett imponerande vattenfall.

På hemvägen besök på Kafé Kagan i Kagarp boställe. Färg från förr, butik med saker för byggnadsvård. Höns välkomnar. Fint i butiken. Caféet har stängt för dagen.

28 mars 2015
Parkeringen ligger nästan öde. Kiosken och badet är stängt. Ser inget om öppettider på restaurangen men borden står dukade. Man avråder från att ta stigen i dalgången på grund av rasrisk och att träd kan ramla. Det bryr sig ingen om.

Möter ett danskt par som dragit upp ramslök med rötterna. Skäms. Stigen i ravinen slingrar sig under branterna utmed bäcken. På sina ställen är branten en klippa. Ser inga träd på väg att ramla. Vid nedre vattenfallet är ett fotograferande par. De går snart. Har fallet för oss själva. Det är en återvändsgränd, även om det går med lite ansträngning och ignorerande av förbudet att klättra på branten att ta sig upp. Men vi tar stigen tillbaka för att ta stigen uppe på kanten.

Möter en busslast danskar som ska in. Uppe från kanten döljs det mesta av dalen av träd. Danskarna skymtar därnere som ett pärlband. Snart kommer dalen att döljas helt av grönskan. Vid nedre fallet har det byggts en ramp över fallet. Nedanför syns fallet som en rännil och danskarna är som myror.

Fortsätter på bron vid övre fallet. Det är inte så stort som det nedre. På andra sidan är en klippa att sitta på för lunch. Går en runda i skogen. Inga vitsippor eller blåsippor. Sitter vid stigen utmed branten för kaffe och kakor från Vollsjö hembageri. Brant trappa ner till parkeringen. En busslast danskar ger sig av.

Karta