Blåsippeskogen
i Lommarp öster om Hässleholm längs med Ignaberga kalkbrott. I området finns inrasade gropar där medeltida kalkgruvor rasat samman. På våren blommar blåsippor rikligt.

21 april 2022
Kör vägen från Bymöllan utanför Vinslöv mot Ignaberga. Strax innan kalkbrottet på höger sida, efter en liten väg, är en dunge med en öppen plats att ställa bilen på. Det har nog funnits ett hus här, man kan se en grund. På andra sidan är en stig in i blåsippeskogen. En cyklist far förbi på vägen.

Det blommar blåsippor, gulsippor, vitsippor inne i skogen. Här finns också vit och blå nunneört. Ingar stora mattor av blåsippa och gulsippa, men fint. Solen skiner. Skönt väder. I området finns inrasade gropar där medeltida kalkgruvor rasat samman. Ser några gropar som kanske kan vara rester. Går bort för att leta efter en källa, men mest risigt där och en del gropar. Hittar ingen källa. Frågar en kvinna med hund, men hon vet inget. En man fotograferar blåsippor. Sitter ner på en stock omgiven av vårblommorna. Äter vår lunch.

Kör vidare mot Ignaberga. En grusväg går söderut upp mot Vedhygge. Går att parkera vid skogen ovanför kalkbrottet. Här syns tydligare gropar. Även en del blåsippor. Finns en inofficiell grillplats med stubbar som stolar. Finast är utsikten över kalkbrottet i norr.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 56.104419, 13.865197