Bäckaskogs slott
ligger på landremsan mellan Oppmannasjön och Ivösjön. Anlades på 1200-talet som premonstratenskloster. Kungligt sommarnöje på 1800-talet. Idag turstmål, konferenser, hotel.

28 juli 2016
Bäckaskogs slott ligger på landremsan mellan Oppmannasjön och Ivösjön. Anlades på 1200-talet som premonstratenskloster. Kungligt sommarnöje på 1800-talet. Idag turstmål, konferenser, hotel.

Liten släktträff. Möts på parkeringen. Först fika, kaffe och bakelse i cafeet. Sedan guidad tur, först genom slottsflygeln. De äldsta murverken av slottet är från tiden som premonstratenkloster på 1200-talet. Paradvåningen är elegant. Karl XV tillbringade många somrar här. Till hans sovrum finns en gång för flickorna som besökte hans säng. Många barn blev till.

Vidare till slottskyrkan med anor från 1280-talet. Används idag till vigsel och dop. I flygeln mittemot finns rester av köket kvar. Det buktar i golvet. Någon som ligger begravd där?

Det leveraras öl till restaurangen. Ölen är från Klackabackens bryggeri. Klackabacken är backe väster om Vä. Där finns bland annat skansar som byggdes 1678 under Skånska kriget. Läs mer från min vandring på Klackabacken.

Ut till örtagården. Pryds med stora damskor. Förbi vapensmedens hus och Karl XV härbärge, B&B och hotell, till badplatsen i Oppmannasjön. Blir inget bad. Tillbaka utmed väggen till det som återstår av ett orangeri. Även här damskor. I nischerna torson och huvud.

Klackabacken öl finns inte på systembolaget i Lund. Upptäcker att en restuarang i saluhallen serverar det. En höstdag blir det lunch med öl.

Karta