Livets museum
ett litet småtrevligt avlångt och smalt museum i Lund. Medicinhistoria och om hur vår kropp fungerar.

16 november 2012: Det är inte bara ett medicinhistoriskt museum, utan också om hur vår kropp fungerar, lite lekfullt presenterat. Det är inrymt i före detta sjukhuslokaler. Ingången är undangömd. Står man vid övergångsstället vid valvet över gatan, och ser mot Universitetsbiblioteket så är det in till vänster. Väntar man sig operationssalar och en mängd medicinska instrument blir man besviken. Så mycket får inte plats i den 130 meter långa och 3 meter breda byggnaden utmed Allhelgona Kyrkogata, man hoppas kunna ta över fler lokaler. En lekhörna för barnen, där man kan leka sjukhus. Korridoren slutar vid valvet med interiör från ett gammalt apotek.Det är inte många som hittar hit, jag får en lång guidad tur bara för mig.

Hjärta och rörelseapparat
Jag får se hur det konstgjorda hjärtat har utvecklats. På en monitor visas hur man med ultraljud kan se hjärtat slå. Inte så länge sedan såg jag mitt eget hjärta på det viset. På en vägg hänger benproteser, idag liknar de inte ben och man kan idrotta med dem. Ett ljusspel och riktiga skelett av katt, apa, flyghund, säl, visar att ryggradsdjurs skelett är likartat uppbyggda. Intill är en modell av människans skelett. alla lika men anpassade till olika liv. Ljuskattskelettet blir en katt som hoppar upp, elastisk och mjuka rörelser. Ett skelett visar vilka delar man kan byta ut på människan, i montern intill olika kulleder.

Öga, hörsel, hud, uppbyggnad, åldrandet
Läsplattor ger mer information, rikta den mot en bild och man kan bl.a. "klä" av en naken kvinna (eller man, jag valde kvinnan så klart). Av med skinnet, ..., till slut återstår bara hjärnan. Klär på henne igen, kvinnan är vackrast med skinnet på. Huden är ett stort organ, en spegel visar hur stort, man får se sin egen i förstoring. Det visas hur man kan lura ögat och hjärnan med synvillor. Än så länge är min hörsel bra, trumhinnan och de små bitarna som överför trumhinnans rörelse till hjärnan fungerar. Man kan mäta sin handstyrka, 550 N med höger 450 med vänster. Rätt bra enligt guiden. Lite om hjärnan, den har blivit sämre. Det var rätt länge sedan befruktningen nu, och man åldras. Båda illustreras på bildskärmar, en konstgjord befruktning. En ålderstrappa går över korridoren, slutar med att man ramlar ut genom fönstrets ättestupa.

Hjärnan
Hjärnan är en märklig sak. Man vet någotsånär vad de olika delarna gör och hur. Mycket är ju fortfarande okänt, men kunskapen byggs på. Den psykiska kunskapen har inte utvecklats så fort. Det är inte så länge sedan man spände fast patienterna. Många är kreativa människor, finns en del verk från St Lars nedlagda museum.

Ultraljud och dialys
Lund har varit framme med en del medicinska innovationer. Hellmuth Hertz, professor i Lund, var med och utvecklade metoden att med ultraljud studera hjärtat (han är också bakom bläckstråleskrivaren). Nils Alwall, professor i Lund, utvecklade den artificiella njuren för dialys. Bägge apparaterna finns med på museet.

Funderingar
Det finns en liten butik, köper en bit ekologisk chokolad som bränsle för att cykla hem. Funderar på att livet och universum är fantastiskt. Livet har en självreglerande anpassning till förändringar i miljön på vår planet. Om jag varit Gud hade jag varit stolt över min skapelse. Återstår att se om livet kan klara av människans nuvarande destruktiva påverkan på den miljön.

Länk: Livets museum

Karta


UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009