Önneslövs fälad
vacker enefälad öster om Dalby. Med några kärr och dammar med fin flora.

4 maj 2014
Ställer bilen på parkeringen vid busshållplatsen Knivsåsen. Följer Skåneleden till Önneslövs fälad. En av de största fäladsmarkerna i Skåne, så som det en gång ut på stora delar av Romeleåsen. Går via en stätta in på fäladen. Kabbleka, ängsbräsma, äppleträd, druvfläder blommar. Backsippor ståtar med sina fröställningar. En röd lågväxt blomma, okänd för mig, bestämmer senare att det är en granspira. En hel del fräken. Kommer till en damm. Några barn studerar salamandrar. Dammen är full med en vit blomma, bestämmer att det är sköldmöja.

Går över en slänt med överblommade backsippor. Passerar ett stängsel och stengärde. Går i skogsbrynet mot ett kärr. Även här sköldmöja. En småvänderot står i knopp. Vänder, tar vägen över en öppen fälad med en husgrund. Blåsugan blommar. I kanten mot en hästhage blommar körsbärsträd. Över en stätta och på markväg till fäladen österut. Utsikt mot Vombsänkan.

Ett stort stengärde och en grind. Här är det mer igenvuxet med enebuskar. Mot öster är ett kärr. Torrt nog att ta sig fram på. Flertal orkideer blommar, Sankt Pers nycklar, kanske är det majnycklar. En hel del humleblomster. Det brakar till. Dovhjortar studsar iväg mellan enarna. Därinne blommar ett äppleträd. Det får bli en vacker avslutning på besöket.

Karta