Ljunghusens strandbad
östra delen av Falsterbonäset södra strand. Sandstränder och dyner. Östra delen är populärt för bad och friluftsliv. Västerut är en lagun och sandrevelsystem.

25 oktober 2015
Kör över Falsterbokanalen från Höllviken. Tar vänster in på vägen utmed kanalen till parkeringen vid strandbadet. Badstugorna står öde och låsta. Badet vid piren ligger öde. Stranden är öde sånär som på enstaka flanörer.

Det är lågvatten. Sandens böljemönster ligger blottade. Bryggornas bänkar solar för sig själva. Går västerut. Klonk! Mot land är en golfbana. Krafsar i tången och snäckskal. Letar efter bärnsten. Där? Nja. Kanske. Vind och vatten skapar vackra mönster i sanden.

Passerar gränsen till ett fågelskyddsområde. "Tillträde förbjudet 1 april till 15 juli". Har motvind. Sitter ner i lä bakom en sandvall. Äter björnbärspaj. Solen värmer. Orosmoln skyndar förbi. Bakom sandvallen är en lagun.

Går vidare västerut på stranden. Kommer till fritt vatten in till lagunen. Det är lågvatten. Med stövlar går ett passera till reveln på andra sidan. Många svanar. Vänder åter.

Orosmoln. Lätt regn passerar snabbt förbi. Solen återkommer. Går ut på en sandbank. Tillbaka vid kanalmynningen. Ingen bärnsten i sikte.

Kör till Kämpinge. Ett kort letande. Ingen bärnsten. Blåser kraftigt. Vindsurfare njuter.

24 augusti 2014
Kör ner mot havet på vägen väster om klaffbron över Falsterbokanalen. Vid vägs ände är en parkering. I kanalen ligger en sjörövarbåt förtöjd.

Går mellan träden och badhyttor till stranden. Luktar rutten tång. Rotar runt och söker efter bärnsten. Hittar en ganska stor.

Går till piren vid kanalen. Solsken. En plattform och trappa lockar till bad. Igår 17 grader i vattnet enligt en tavla. Finns också en handikappanpassad badplats.

Karta