Limhamns kalkbrott
där det bröts kalk 1866 till 1994. Det är normalt stängt för allmänheten. Nedlagt och nu ett naturreservat som skall utvecklas för sig själv. Kalken bildades av små havslevande djur, bryozoer, för 60 miljoner år sedan.

1 oktober 2016
Tar tåget till Malmö. Buss till Limhamns kalkbrott. Det är idag 150-årsjubileum och guidade turer ner i kalkbrottet. Det är normalt stängt för allmänheten. Nedlagt och nu ett naturreservat som skall utvecklas för sig själv. Man var tvungen att boka plats. Alla platser tog slut på en halvtimme.

Hämtar våra bokade biljetter. Finns utställning över kalkbrottets historia. Hade hoppats på geologiska fynd, men inget. En guide berättar om misteln som växer vilt och är inhägnad som skydd. Tjuvlyssnar. Vår tur börjar med vägen ner i brottet. Kalken bildades av små havslevande djur, bryozoer, för 60 miljoner år sedan. De hade ett skelett av kalk. Guiden berättar om kalkbrottet, vi letar fossiler. Hittar inget.

I botten är ett konstverk i cement, "Imperfect Geometry for a Concrete Quarry" av Mike Nelson. 3500 cementblock. Cement görs ju av kalk. En liten sjö. Vatten pumpas bort, annars skulle hela kalkbrotter var under vatten. En björkdunge. Räls och vagn från banan som transporterade kalken från kalkbrottet. Hus med graffiti. Hade unik graffiti från 2006, nu övermålad med nyare.

Mellersta delen av kalkbrottet liknar ett stäpplandskap. Stor byggnad för krossning av kalken. Nu med graffiti och har använts för raveparty. Utanför en brant med lös kalk. I öster våtmark. Här finns grodor. Smakar på havtorn, surt. Invasiv så den försöker man hålla efter. Mycket av clematis.

På östra väggen syns en våg, rester av en koloni med bryozoer. Går upp i nordost. Vår guide berättar inget om misteln.

Karta