Kämpestenarna
två stora stenblock i Lilla Harrie vid vägen till Bösmöllan. De är resterna av en domarring. På stenblocken är flera skålgropar.

23 february 2019
Förra gången jag var här kom en kvinna fram och undrade misstänksamt vad jag gjorde. "Fotograferar stenarna" svarade jag. Vilket var sant. Det hade tidigare varit någon som fotograferat i byn och sedan hade det varit inbrott. Vi fick en trevlig pratstund om Kämpestenarna, byn och omgivningarna. I dag kommer ingen fram och undrar vad vi gör.

Två stora stenblock, som ursprungligen tillhörde en domarring. Blocken har flyttats från sin ursprungliga plats. På stenarna finns ett femtiotal skålgropar, flera mycket tydliga. På det större ses även större märken som om man slipat något. Stenarna ligger vid vägen genom Lilla Harrie där en våg (Bösmöllevägen) går ner till Bösmöllan. Bösmöllan är en av nio ursprungliga vattenmöllor i Kävlingeån.

Givetvis finns sägner om stenarna. Jätten Finns hustru slängde dem med sitt strumpeband mot domkyrkan i Lund, bandet brast och stenarna ramlade ner här. Eller att Finn tappade dem när han byggde domkyrkan. Groparna är efter hans fingrar. Eller....

Karta