Vitemölla
strövområde norr om Kivik med badstränder, tallskog, lövskog, sandstäpp, backlandskap med flora.

13 maj 2012: Jag har ställt bilen på parkeringen vid vandrarhemmet i Haväng och efter att ha besökt Havängsdösen går jag ner till spången över Verkeån. Går upp för slänten av Lindgrens backar. Inget överflöd av gullvivor, men några bestånd finns det. En ensam tall stå på sluttningen. Mandelblom lyser upp. Släntrar ner till stranden igen. Backsippan är överblommad, den växer i mängd här, även fröställningen är vacker. Kommer ner vid en ålabod som inte används längre, därinne kan man studera redskap som användes vid ålafisket.

Vandrar söderut på den vita sanden med vänstra benet vid havet. Vågorna skapar böljeslag i sanden. Mot land är en gräshed och tallskog. Vid utflödet av Klammersbäck är det stopp. Finns en bro uppströms, men jag följer strandkanten till mynningen. Tar av mig skorna och vadar över. Det är uppfriskande svalt och bara någon decimeter djupt. Ett par kommenterar min vadning "Det är som att fjällvandra". Jag kan bara hålla med. Barfota går jag vidare i havsbrynet. Närmar mig Vitemölla. Barn leker på stranden. Går upp på strandbackarna innan Vitemölla. Får en fin vy ut över nejden. Går ner till parkeringen i Vitemölla.

Förbi hamnen där ett fåtal båtar har kommit i vattnet. Genom den pittoreska byn, förbi det vita Vitemölla badhotell, går sedan på sandstrand vidare ner mot Kivik. Stranden slutar och man vandrar på en grässtig genom flygfänfyllda nyponbuskage. Får nästan slå mig fram bland dessa tusentals, rätt vänliga, flygfän. Undviker att skada dem. På ett fort sitter ett par som jag frågar vad huset med en klockstapel på andra sidan vägen är. Kiviks kapell, det liknar inte en kyrka. Mer som ett förrådshus. In till Kivik blir det landsvägsvandring. Äppelodlingarna står i full blom, jag njuter för fullt bland blommorna. Förbi en sandstrand med en blå strandbänk nnan jag kommer fram till Kiviks hamn.

I hamnen ligger Buhres fisk, med butik och restaurang. I "sillaluckan" beställer jag stekt sill med potatismos, och givetvis en cider från Kiviks musteri, päroncider. Det kommer busslaster med folk, en ända från Västergötland. Alla ska köpa fisk. Från Kivik kan man ta buss, men jag väljer att gå tillbaka till Haväng, och undersöka Vitemölla strövområde innanför kustlinjen.

Norr om Vitemölla går jag uppför backarna. Styvmorsvioler pryder backen. Lämnar havsutsikten och går på ett fält utmed tallskogen. Blommande äng, gullvivan blommar. I hörnet av fältet letar jag efter "Höga stenar", stenar i form av domarringar är vad jag hittar. I hörnet är en stätta som tar mig ner i den spännande lövskogsklädda dalen med Klammersbäck. En spång tar mig torrskodd över bäcken. En stig leder neråt utmed bäckens branta sidor fram till havet. Nu är jag varm, solen värmer. Ska jag doppa mig? Ja det ska och gör jag. Plask plask. Kallt. Snabbdopp och upp igen. Solen värmer och torkar mig. Oj, en ödla solar i en sandgrop. Trampar nästan på den. Skogsödla eller vad?

Går vidare. Svanar betar i vattenbrynet. Är snart åter vid Verkeåns mynning. Kabblekan dekorerar åkanten. Går till vandrarhemmet. Köper en kaffe och rabarberkaka. Slår mig ner vid ett bord i trädgården.

Länk:
Vitemölla
STF vandrarhem Haväng
Buhres fisk

Karta