Listarumsåsen
ädellövsskogsklädda åsar norr om Smedstorp. På våren prunkar marken av vitsippor.

24 april 2016
Vitsipporna håller på än. Vid vägen mellan Smedstorp och Sankt Olof på Österlen är på västra sidan en parkeringsplats till Listarumsåsens naturreservat.

Följer man Gårdlösaleden österut kommer man förbi nedlagda stenbrott, Idag blir det västerut på åsarna. Åsarna bildades under den senaste istiden. Väderprognosen säger regn framåt dagen, än skiner solen. Vitsippor står i sin prakt. Marken är vit mellan trädstammarna. Fåglarna sjunger. Det är vår.

Håller utkik efter nunneört och lungört. De ska finnas här. Ser inga. Blad av blåsippa, de är överblommade. En vresbok. Möter enstaka vandrare.

En sträcka genom granskog. Myrorna har vaknat. Sedan lövskog med matta av vitsippor. Ramslök är i knopp. Kaprifol har gröna blad. Harsyra blommar. Murgröna klättrar på träd. En öppning i ett stängsel leder ut på betesmark. Intill är en parkering. Sitter i solsken på en höjd med vitsippor och äter lunch.

Mörka moln hotar. Går tillbaka. Börjar snöa. Marken blir ännu vitare. Blixt och knall.

Kör till Cafe Byvägen 35 i Sankt Olof. Cappuccino med kaka. Köper kornbröd med hem. Passerar på hemvägen Skånes Tranås. Här har det snöat. Mycket snöslask på vägen.

Karta