Hylkan
söder om Brantevik är ett område med betesmarker och strandängar. Här finns spår efter gruvhål, där man först bröt silver och bly och senare flusspat.

6 maj 2017
Parkerar vid Hylkegården. Ska äta lunch senare. Går över vägen. Där finns parkering för området mot havet. Över en stätta till betesmark. Murgröna klänger i träden. Långa stenmurar. Går på stig söderut genom skog. Kommer snart till resterna av Jakobsgruvan. Här bröts på 16-1800 talen först silver och senare blyglans. Det gick inte med vinst. Gruvan övergavs och vattenfylldes. Efter det att en man drunkat i det vattenfyllda gruvschaktet fyllde man det med sten. Idag syns bara en sänka i marken. Söker efter vackra stenar. Hittar inga. Kalvar på grönbete tittar nyfiket på.

I havet står fiskare. Fortsätter söderut. Mot land hagmarker med maskros, orkidéer, mandelblom och backsippa. Det har funnits två gruvor till, Isak och Abraham. Går norrut. Ser inga spår av dem. Vet inte exakt var de är. Det är en vacker klippig kuststräcka. Kommer till ett stenhus. Vänder där. Möter en fiskare med en stor havsöring. "Den ska hamna på grillen".

Vegetarisk paj på Hylkegården. Det tar tid. De har antagligen inte tänkt att vädret skulle bli så fint. Mycket folk. Men gott är det.

Karta