Hästhagen
naturreservat vid Svaneholms slott norr om Skurup är en bokskogsklädd höjd med fin flora.

28 april 2013: Mina mintitulpaner blommar så fint. Denna lite kyliga långdragna vår har sina positiva sidor, man hinner med. Jag kör över Romeleåsen till Svaneholms slott norr om Skurup. Där parkerar jag på slottets stora parkering. Därifrån är det några hundra meter på en promenadstig fram till gräsvägen som går in till Hästhagens naturreservat. En bokskogsbevuxen höjd. Ska bli spännande att se vad vårfloran har att erbjuda.

Jag följer stigen upp på höjden. Gulsippan håller på att veckla ut sig. Under bokarna prunkar vitsippsmattor. Det är en bred gräsväg, något knölig och fuktig, att gå på. Det har kanske varit en skogsväg en gång. Nu håller svalört och vitsippor på att ta över. Svalörten är inte helt utslagen än. Solen gliser mellan de kala träden. Döda trädstammar är mums för småkryp. En del rotvältor är vattenfyllda. En spillkråka håller uppsikt över mig. Vitsippor, vitsippor, en vitsippa till och jag blir tokig. Vackert är det.

Jag lämnar stigen, går upp på en höjd. Mellan träden ser jag ut över vårberedda åkermarker. Följer en annan gräsväg fram till en bäck. Strosar fritt runt i det vita mellan fallna träd. Använder en fallen stam som lunchplats. Bokar står tätt, ser inte skogen för bara träd. Än håller bokarna hårt om sina bladknoppar. En sluttning är täckt med ramslök, än dröjer det innan den blommar. Skånsk nunneört har slagit ut. Går tillbaka till gräsvägen. Under dagen har svalörten slagit ut.

Jag kör hemåt över Romeleåsen. Gör en omväg via Vismarlövs väv & bagarstuga för en fika.

Karta