Hven ( Ven )
den cykelvänliga ön mitt i Öresund. Känd för sina Backafall. På ön hade Tycho Brahe sitt observatorium. Idag finns ett museum. Ön är på sommaren ett populärt utflyktsmål.

18 augusti 2018:
Denna sommar går en båt från Knutpunkten i Helsingborg till Bäckviken. En bekant möter upp vid båten. Vi har inte bokat, men inget problem att få plats denna vackra förmiddag. Lite gropig sjö, en fin överfart.

Vi väljer att inte hyra cykel, utan vi går istället. Ven är inte stort. Vi är snart vid Tycho Brahe muséet med café. Börjar med lunch i caféet, en paj. Tycho levde på 1500-talet och och var mannen som med stor precision mätte positionen av tusentals stjärnor. Mätningarna var som grund till att Kepler senare efter Tychos död kunde beskriva planetbanorna med att solen är i centrum. Men det trodde inte Tycho. Han dog i Prag där han ligger begravd, vilken jag har varit och tittat på vid en Pragresa 2016. Muséet är inrymt i en före detta kyrka. Där finns texter och kopior av några av hans instrument. Hans syster Sophie har en egen monter. Hon deltog i hans arbete och gjorde även egna studier av medicin och kemi. I trädgården, där hans byggnad Uraniborg låg, står han staty och blickar upp mot stjärnorna. En del av instrumenten stod under mark i Stjärneborg. Restaurerade rester finns kvar. Där visas under tio minuter en ljud- och ljusförevisning. Tio personer åt gången, mörkt, trångt.

Går vägen till St Ibbs fina kyrka. Ibb är är en dansk form av mansnamnet Jakob. Ligger vacker med vy över Backafallen och hamnen. Därinne pågår en guidad vandring. Kyrkan är från 1200-talet. Bänkdörrar längst fram är från Tychos tid.

På vägen tillbaka försöker vi få mat. Omöjligt, stängt för säsongen (!?), stängt helt, stängt för dagen (kl är 16), eller så blir vi ignorerade av personalen. Det blir kaffe och kaka i hamnen i väntan på båten till Helsingborg.

Övrigt:
Ön mitt i Öresund. Det bästa sättet att ta sig runt på ön är med cykel. Har man inte egen cykel kan man hyra en. Ön är inte stor, 11 km i omkrets, och har man lust kan man gå runt den. Mellan Bäckviken och Kyrkbacken går buss. För grupper finns häst och vagn, eller traktor och vagn. Till Hven kommer man med båt från Landskrona, båten lägger till i Bäckviken. På ön finns kaféer, restauranger, hantverk, golfbana, och övernattningsmöjligheter. Utanför turistsäsongen är det mesta stängt, under högsäsong är det vid fint väder överbefolkat.

Tycho Brahe hade på ön mellan 1576 och 1597 sitt observatorium. Det är inte mycket som syns idag. Delar av det underjordiska Stjärneborg finns, slottet Uranieborg är helt borta. På dess plats har man restaurerat trädgården, där Tycho står staty. Allhelgonakyrkan intill trädgården är omgjord till Tycho Brahe museum, med fynd och rekonstrurerade instrument. Tycho Brahe är inte född på ön, han föddes på Knutstorps slott i Skåne. Han var inte särskilt omtyckt på ön, han lär ha varit hård mot sina öbor.

Backafall finns på flera ställen utmed kusten, det är branta sluttningar med betande djur. Idag är det nog inte så vanligt med djuren. Då och då äter havet en bit av branterna, och det uppstår ras. "Flicka från Backafall" skrevs av skalden Gabriel Jönsson, den har blivit en signatur för ön. Gabriel Jönssons grav hittar man vid Glumslövs kyrka på fastlandet. På backafallen vid Kyrkbackens hamn ligger Hvens fina gamla kyrka, S:t Ibbs kyrka, med utsikt över Öresund.

Länkar:
Cykeluthyrning
Tycho Brahe
Ventrafiken
Axel Nelsons sida om Hven