Sofiero slott
strax norr om Helsingborg. Kung Gustav VI Adolfs sommarslott. Känt för sin slottsträdgård med rhododendronsamling. Utställningar, evenemang, restaurang.

21 juni 2015 (publicerad 25/7 2015)
Kör väg 111 runt Helsingborg för att slippa köra genom centrum till Sofiero. Parkeringen är långt ifrån full. Betalar 100 kronor i inträde. Urnor och svarta petunior dekorerar entréen. Rhododendron blommar än, men mycket är överblommat. Går förbi slottet. Ner i ravinen. Finns mycket annat än rhododendron. Vid ravinens slut är det utsikt över Öresund mot Danmark. Uppe i ravinen skymtar slottet.

Går uppåt förbi barnens Sofiero, de kungliga lekstugorna. Där finns kryddgård och lekträdgård. Förbi Primulasänkan, praktfull färgprakt, även med blå bergsvallmo. Återvänder till slottet, på gräsmattan ligger kejsarträdets blommor. Äter en räksmörgås och dricker cappuccino i caféet.

Går förbi en damm på väg till Orangeriet. Där är utställningen "Passion på Sofiero". Med en mängd passionsblommor. Oerhört vackert.

Går runt och beundrar alla rabatter. Vallmo, sömntuta, allium, rosor och mycket till. Köper växter till krukan utanför dörren hemma i trädgårdshandeln.

7 november 2010: Sofiero ljusfest
Tåg till Helsingborg. Äter god Lasagne på restaurang Marconi på Drottninggatan. Buss till Sofiero slott. Mörkret lägrar sig. Marschaller kantar gångarna, mängder av marschaller. Delar av slottet är upplyst. Går till rhododendronravinen mot Öresund. Enligt vad jag läst i reklamen så ska den vara upplyst. Beckmörkt. Besviken. Frågar, "nä den ska inte vara upplyst". Går runt i parken. Träd är upplysta. Gräsmatta röd. Häck belyst med sidoljus. Fullt med folk i orangeriet som är medelhavsinspirerat bl.a. med keramik. Fullt även i vinhuset där det visas porslin. Tittar in i trädgårdshandeln. Utanför är en balja vatten med äpplen och marschaller. Man kan värma sig vid eldar, och grilla marsh mallows. Vid Dammen är en installation med ljus, rök, och musik. Vid ingången är äkta mattor i form av ljusprojektioner. Tar kaffe och kaka i cafeet. Åker sedan hemåt. Två polisbilar står vid Knutpunkten i Helsingborg, men det är lugnt, inget firande. Misstänker att Malmö FF har vunnit fotbollsallsvenskan före Helsingborg.

18 maj 2008: Sofiero classic
årlig bilutställning med fina gamla veteranbilar. Börjar med att gå och se på rhododendronravinen. Där blommar det i gult. Några röda buskar. Vilar vid installationen i granit. Fortsätter med bilarna. Den äldsta från början av 1900-talet. Gengas från andra världskriget. En Rolls Royce. Jag vet inte mycket om gamla bilar. Men vackra är de.

Länk:
Sofiero slott

Karta