Lunnom
ett vattenfyllt stenbrott norr om Ekeby. På jakt efter 200 miljoner år gamla grävgångar, ett resultat av en masks måltid.

11 maj 2015
I Lunnoms stenbrott norr om Ekeby ska man kunna se olika sediment avsatta för 200 miljoner år sedan. Infarten är blockerad och det är förbjudet att parkera. Kör in på grusvägen mittemot och ställer bilen.

Går vägen ner till stenbrottet. Det är helt vattenfyllt. Omöjligt att se några sedimentlager. Besviken. Döda fiskar flyter i vattnet. En väg går i kanten av vattnet, går den. Letar efter sten med fossil på vallen mot vattnet. Ignorerar skylten med "Tillträde förbjudet". Söker efter ett speciellt mönster, grävgångar efter maskar som åt sediment. Där! Det måste det vara, ett decimeterlångt U-format spår i stenen. Tänka sig, kanske spår efter en mask för 200 miljoner år sedan. Letar efter mer, hittar inget. Lämnar vägen för att runda stenbrottet.

Över en rödfärgad sänka, kanske mycket järn här, sedan över en artfattig äng. På marken ligger ben. Därefter in i en svårframkomlig skog. Går bitvis utmed vattenkanten. Snår, diken, vattensjukt, björnbärssnår. Hoppar över ett dike, halkar på den hala leran vid dikeskanten och ramlar. Aj! Får handen under kroppen. En rejäl stukning. Lindar handleden med en scarf. Går ut på en udde, verkar vara rester av stenkol. Måste fortsätta in skogen. Kommer till slut tillbaka till vägen.

Handen gör ont, men stenen med maskspåret är med. Äter lunch. En ödla solar på en sten. Tittar först nu på kartan. Stenbrottet är utmärkt som en sjö.

Karta