Grå Läge - Höganäs
en 13 km kustvandring utmed fina stränder på Kulla/Öresundsleden Grå Läge - Viken - Höganäs.

15 augusti 2013
"Höganäs (Fortsätt" står det vid utgången till buss 220 mot Höganäs. "What do that mean?" frågar någon mig. "Is it delayed?". "No it means continue to..." jag tittar i tidtabellen "Mölle". "Good, that is where we are going. Thank you". Inne i bussen ser jag inte vad som står på displayen med nästa hållplats, lyckligtvis är hörseln fortfarande bra så jag kommer av vid "Domsten väg 111", dvs Grå Läge.

Skåneledens vindskydd ligger i kanten av tallskogen med utsikt mot havet. En motorcykel har tagit paus. Leden går över gräsheden, förbi rosensnår. Den folktomma stranden är bitvis stenig och bitvis svårgången. Bänkar blickar ensamma mot Öresund. Därute stävar stora fartyg. Enstaka människor är ute och rastar hundar. Ljungen blommar. In mot land är lågvuxna knotiga tallar. En spång leder genom ett område med vass. I norr närmar sig Viken. Björnbärssnår, ah mogna bär, låter mig väl smaka. Kanonvärn 739 skyddar kusten. En skylt berättar om dess konstruktion. Sista biten in till Viken är på väg.

Viken är ett litet idylliskt samhälle, som jag beskrivit från ett annat besök. I en park finns intressanta sliprännor. I hamnen står statyn med fiskaren vars armar inte räcker till. Tänkt mig kaffe men restaurangen öppnar inte förrän 12, nu är den bara 11. Finns ett litet hamnmuseum som är stängt så här dags. Norr om hamnen är en badvik. Pjäsvärn 740 skyddar från norr, den har en lustig bula på huvudet, ett sorts konstig kamouflage.

Bänkar inbjuder till lunchpaus nummer 1. Far och troligen son flyger drake. Försöker i alla fall. Trots bra vind från havet vill draken flyga rakt ner i marken. Leden går på gångar över gräshed, jag tar stranden. Badhytter står på rad. Ute i sundet står en fyr. Det är några få som badar, stranden ligger nästan tom. Jag har glömt badbyxor, skulle ha varit skönt med ett bad, solen värmer. Nakenbad? Nja, rätt folktomt men det skulle nog inte uppskattas ändå. Jag är inte ung och snygg. På en brygga sitter en man och solar. Små vågor slår mot stranden. Uppsöker badplatsens toalett strax nedanför en parkering. Från parkering ser jag ut över gräsheden. Går ner igen och följer grusgången, joggare studsar förbi.

Kommer fram till en golfbana. Rätt folktomt där också. Gången blir till sand, jag tar stranden istället. På stenar ute vattnet står skarvar och torkar vingarna. Jag tar lunchpaus nummer 2. I norr skymtar Lerberget. I söder glittrar havet, en kvinna går ut för ett dopp. Fortsätter på stranden. Följer fotspår i sanden i vattenbrynet. Vid en bäck tar det stopp, går nog att vada, men jag går upp till gången och en bro över. Följer grusgången fram till Lerberget. På väg förbi hamnen. Pausar där vid ett bord. Använder toaletten. Lämnar Lerberget på sandstranden.

Musselskal formar ett katthuvud. Det har kalasat, runtom ligger kräftklor. Går förbi en rad med husvagnar. En inhägnad på stranden är märkt "Nyplanterat". Undrar vad som planterats, ser likadant ut som utanför nätet. Passerar ett volleybollnät. Ingen spelar. Nu är det inte långt kvar till Höganäs. Växlar mellan grusgång och stranden. Stolar solar för sig själva. I Höganäs är en stor badstrand, det verkar långgrunt. De få som badar gör det från bryggor bort mot småbåtshamnen. Går in i centrum. Avslutar med en cappuccino på Ciabatta Coffee House. Sitter ute i skuggan.

Karta