Djurparken i Helsingborg
på en grusstig förbi bl.a. papegojor, kakaduor, reptiler, flamingos, lemuror, känguru, och små apor som stjäl kakorna från cafégästerna.

14 juli 2013: Jag tar tågettill Helsingborg och seda stadsbuss ut till Djurparken. Betalar 100 kronor i inträde. Denna helg är det "Nordic live koishow 2013". Jag har aldrig hört talas om koi, en karpfisk framavlad till vackra färger att ha i dammar. Det arrangeras av föreningen koigalen, man måste nog vara liten galen för att syssla med det. Vackra fiskar som simmar runt i små plastbassänger. Får en intressant pratstund med en utställare, han har en bassäng i garaget istället för en bil. De flesta är hobbyister, men finns även de som föder upp och säljer. Den dyraste lär kosta 200 000 kronor. Vackra är de men inte till det priset för mig.

Går istället och hälsar på getterna. Man får gå in i hagen, populärt bland barnen. En stor del av parken är fåglar av olika sorter och färger. Jag har en vän med mig som kan en hel del om papegojor, jag vet inget. Många är mycket sociala som rosenkakaduan. Det är inte bara fåglar, ett gäng nyfikna lemurer studerar besökarna. Ett hus med slöa kräldjur och kryp. På ett blad har en grupp pilgiftsgrodor slagit sig till ro. Om just denna arten är giftig och använts till pilgift vet jag inte, men jag tänker inte röra dem.

Fler färggranna papegojor i en friflygvoljär. Finns ett orangeri med fjärilar och en kinesisk alligator som misstänksamt tittar på mig. Gångarna fortsätter förbi voljärer och dammar. Kapybaror eller vattensvin, med ursprung i sydamerika och är världens största gnagare, vilar vid sin damm. Präriehunden käkar grönsaker. Det är inte en hund utan en ekorre. I en damm härbärgerar en flock flamingos. I hagen intill visar några ståtliga krontranor upp sig i sina huvudkronor, egentligen hör de hemma i södra afrika. Bekantar oss med en gultofsad kakadua och en rödstjärtad korpkakadua. Namnen säger något om hur de ser ut. De verkar sällskapliga, de skriker besviket när vi till slut lämnar dem. De får snart nytt sällskap.

Går förbi lekplatsen och barnens zoo, vi är inte barn längre så det hoppar vi över. Känguruna är lite oroliga, antagligen på grund av ljudet från koigalenutställningen. Frilevande små apor (vars namn jag inte kommer ihåg) matas med bananer till barns stora förtjusning. Söta små krabater, jag menar då aporna. Det är dags för en kaffe på caféet, som lockar med hembakat. En skylt varnar för att aporna kan plocka åt sig av godsakerna. Vi slår oss ner inne, inte för stöldrisken, utan för att vi känner oss ruggiga efter rundvandringen i den kyliga vinden.

När vi lämnar parken plankar en katt in. Är den på fågeljakt?

Djurparken i Helsingborg
Koigalen

Karta