Landskrona citadell
är en välbevarad fästning från 1500-talet. Det har även använts som fängelse. Är ett omtyckt rekreationsområde.

29 maj 2011: Tåg till Landskrona, trådbussen till Rådhustorget. Vid Kasernplan är en blommig blomstergata. I parken vid Konsthallen ligger en mullig Venus. Går över den yttre vallgraven och genom jordvallen som omger citadellsområdet. Går förbi ett gult hus, Gula kasernen, byggd omkring 1740 för manskap. Idag används det som bostadshus. Kommer till den inre vallgraven mot själva slottet. Den danske kungen Kristian III lät uppföra citadellet 1549-1559 som en försvarsanläggning.

Under Skånska kriget 1676 intar danskarna citadellet, den svenska kommendanten kapitlurerar och blir senare avrätatde för landsförräderi för att han kapitulerade. Citadellet har under årens lopp byggts om och till. Ett tag fungerade det som fängelse. Idag används det för konferenser och fester.

Jag går förbi Kronobageriet, här låg ett bageri, men dagens byggnad är från 1930-talet. Intill ligger Underofficersbostället, ett vakthus med arrestlokaler. Går över bron till slottet och in på borggården. Den västra sidan pryds av strävpelare. Går uppför trappan till den norra muren. En trut gör mig sällskap. Mot borggården ser jag ut mot Kommendantflygeln, fängelsetornet, och sjukhuslängan. Deras funktion har varierat men namnen har med fångvårdstiden att göra.

I ett av hörntornen är ett galleri, stängt idag. I en länga finns hemslöjd. Också stängt. Det enda som är öppet är ett rum med informationen om citadellet. Där finns även ett fotogalleri med porträtt av fångar från tiden som fängelse. Man kan går runt byggnaden på utsidan mot vallgraven, så jag gör det. Går på broar över några vattenrännor in mot muren.

I nordväst ligger ett café i en gul byggnad, Materialgårdsbyggnaden, Whynot café. som ägs av Lars Flinckman, känd från After Dark, som också har Flinckmans café i Sireköpinge. Lite annan stil här, flottare på något sätt. Kaffe och citronkaka med vispgrädde. 61 kronor. Man kan sitta flott inne, eller ute på gården. Vackert väder så det blir ute med Citadelllet i blickfånget. En pilfink kommer fram, "bjuder du?" Undrar den. Vi delar på kakan. Den får sista biten.

Lämnar caféet och går upp på vallen bakom. Kanoner står beredda. För dagen fredliga, en duva sitter på en av dem. Vid caféet spelas boule. Från vallen har jag bra sikt mot vallgraven. Jag rundar Citadellet. En man står och fiskar i vallgraven. Går förbi Gula Kasernen till Officersflygeln, byggd på 1700-talet som officersbostad. Bakom ligger ett rött korsvirkeshus i tegel från slutet av 1700-talet, en gång en smedja. Sista anhalten och jag åker hem.

Länkar:
Citadellet
Landskrona slott, Sylve Åkesson
Citadellet och Gråen, Regionmuseet i Kristianstad (pdf-dokument)

Karta