Arild - Jonstorp
en tio kilometers kustvandring på Kullaleden över fälader, utmed branta stup med utsikter, steniga stränder, fina bad, och god mat.

22 juli 2013: Tar tåget 7.26 till Helsingborg, därfirån bussen till Arild. Jag är där cirka halv tio. Jag tycker att det redan är varmt. Letar mig ner bland de pittoreska husen i Arild, förbi kapellet (som jag besökte senast 2010 på en vandring Arild - Mölle) till hamnen. Går därifrån österut på vägen utmed stranden. Det är en klippig kust, från klipporna sticker badpirer ut. En självstängande grind tar mig in på fäladsmarken Nabben. Några betesdjur ser jag inte till. Stigen går på brunbränt gräs, stranden består av klappersten så den är besvärlig att gå på, där kungsljus ståtar. Det har varit morgondimma, de sista resterna hänger kvar över Kullen i väster. Går stiglöst genom fäladen, förbi låga gravhögar, passerar en markväg via självstängande grindar.

Fortsätter över en djurtom fälad. Stranden är fortsatt klippig med klappersten. En badpir går ut i vattnet, barn studerar vattenlivet. Uppåt land ligger villor. Det är en riktig sommaridyll här. Jag lämnar hagen via ytterliggare en självstängande grind. Sedan på en stig en mindre skogsdunge. Kommer ut på en grusväg som jag följer till Skäret. Ett av forten från Per Albin linjen bevakar kustlinjen. Även Skäret har sin lilla badpir. En hund sitter och tittar på när folk badar. Den skulle nog vilja ha ett bad själv, det är varmt. Går förbi hamnen. Pustar en stund i skuggan av ett skjul. Ser på när man med visst besvär backar ner bilen med ett båtsläp för att sjösätta båten. Varmt är det. Går vidare genom Skäret, möter några andra vandrare livligt samtalande.

Går genom Skäret, in i och brant upp för i en skog. Trappsteg och rep finns för den som behöver. Min dåliga rygg, har nyligen haft ryggskott, gör att jag uppskattar repet. Går förbi några hus, fram till en väg. En skylt pekar att det är 300 meter till lägerplats och kaffe, antar kaffet är Flickorna på Skäret. Jag följer skyltningen till lägerplatsen, till lägerplatsen är en stig genom frodig trollskog. Lägerplatsen är upptagen av tältande danskar. Jag pratar lite med dem. Vid platsen är vindskydd, eldstäder, och ett hus som ägs av en dansk klubb vars namn jag glömt. Återvänder där vägen tar mig vidare in på en stig ovanför kusten.

Vandringen bjuder på fina vyer över klipporna och havet. Det är rätt frodigt uppe vid stigen. Kommer fram till en hage, som stigen följer och i kanten av en skog utan havsutsikt. På sina ställen finns gluggar och klipputsprång i skogen där man kan gå ut för att få utsikt mot havet. Strandkanten består mycket av klappersten. På ett hus har man använt stenarna till en skorsten. Stigen går vidare mellan skog och hage fram till en liten hamn nedanför Bökebäck. En stätta leder in till betesmark, här ser jag liv i form av några får, en ko, och två kanotister i havet. Över en stätta sedan stig genom skog fram till en tvåhjulsväg vid några hus. En gammal veteranbil av mig okänt märke, jag är helt okunnig om bilmärken, står parkerad vid vägen.

Vägen kröker, stigen går rakt fram genom tät skog. Ibland kan man gå ut på en bergsknalle och få havsutsikt. Puh det är stekande varmt. Tänkte ta en svalkande paus med havsbris vid en utsikt. Men solen gassar och ingen havsbris. Stigen är på sina ställen knölig. Stigen blir bättre och bredare förbi ett vattenfyllt före detta stenbrott. Rester av räls syns vid kanten av brottet. Fortsätter i kanten av en hästhage, sedan går stigen ner till havet. Jag går förbi en badpir, sedan är jag framme vid Svanshalls hamn.

Det är hög tid för lunch. Med utsikt över hamnen ligger Svanshalls krog. Bestämmer mig för lunch där. Helstekt spätta låter gott. 3 hekto, 5 hekto, 7 hekta finns att välja mellan. 5 hekto för 198 SEK blir bra och den är utmärkt, till det kokt potatis och smörstekta champinjoner. Ett svalkande glas vatten. Det är en varmt, sitter i skuggan på verandan. De har också en bod med sallader och fisktallrikar. Köper där en glass i våffla som efterrätt. Vandrar med glassen genom byn till en badpir. Redan varm igen, nu måste jag ta ett svalkande dopp och bli av med all intorkad svett. Underbart.

Därefter följer en vägvandring genom Rekekroken, lite tråkigt att gå på väg, vägen kantas av prunkande trädgårdar. Även här finns badpir. Bord och stolar står med havsutsikt. Lämnar vägen för en stig till Jonstorps hamn. Sedan stig vid tallskog och havet fram till en badplats, med en badbrygga från ett sandrev. Går förbi badplatsen, följer vägen. Där leden går in på en betesmark tar jag vägen till Jonstorps centrum. Utnyttjar toaletten vid kyrkan och går en kort tur runt kyrkan, vars äldsta delar är från 11- eller 1200-talet. Den skånske skådespelaren Edvard Persson är begravd här, men jag har dåligt med tid att leta efter graven. Går istället till ICA och köper en halv liter Brämhults juice och en glass. Bra för vätskebalansen. Sedan kommer bussen som tar mig hemåt.

Kullaleden
Skåneleden
Svanshalls krog

Karta