Heliga Trefaldighetskyrkan
i Kristianstad byggdes på uppdrag av den danske kungen Christian IV, och invigdes 1628. En renässanskatedral med ljus och rymd, tänkt som domkyrka.

27 december 2012: Busscentralen har flytta till järnvägsstationen. Det är bara attgå över gatan till Heliga Trefaldighetskyrkan. Kristianstad grundades 1614, man byggde en katedralsliknande tegelkyrka, som invigdes 1628. På den tiden var Chistian IV kung i Danmark. Hans C4 pryder ingångarna. Jag får gå in genom norra ingången, den västra är stängd p.g.a. kylan. Det upplyser mig en man som plockar undan efter en förrättning. Han berättar också att man på annandagen fått kalla på polis och stänga kyrkan på grund av "fylleslag" i kyrkan. C4 är här flankerad av Matteus och Johannes. På den södra ingången av Lukas och Markus.

Kyrkan har ljus och rymd. Den var tänkt som domkyrka i Kristianstad stift, då man skulle dela upp Lunds stift. Det blev aldrig av, sen blev Skåne svenskt och det hela dog ut. Fönsterna har 11200 rutor. Från taket hänger en magnifik ljuskrona. Det är juletid, krubban är framme, altaret flankeras av granar. Som vanligt tänder jag ett ljus för mina döda. Altaret från 1630 är tillverkat i Amsterdam. Magnifik är orgeln, med sina snickerier och utsmyckningar. På väggarna hänger några 1600-tals epitafier: Lavesens och Jörgen Christoffersens. Predikstolen är av svart marmor med figurer i vit marmor. Framför altaret står dopfunten. i gotländsk sandsten, med nakna kvinnofigurer. I ett hörn står ett baptisteri, en avskild dopplats då man var hedning före dopet. I södra korsarmen är ett altare och dopfunt av mer modernt datum. Bänkraderna pryds av olika vackra träskulpturer, kanske inte alla är så vackra. Ett huvud räcker ut tungan.

I kyrkan finns flera på rikt utsmyckade gravstenar. En med en makaber lieman som ett skelett. Omkring 1850 slutade man begrava inne i kyrkan, stanken blev för svår. Man flyttade gravstenar och lik. En del stenar hamnade utanför kyrkan där det utsätts för väder och vind, som tär på dem.

Jag flyttar också ut. Går till regionmuseet och äter raggmunk med örtmarinerat stekt fläsk på Café Miró. I väntan på bussen hem blir det cappuccino och kaka på Lu Café. Café och blomsterbutik i ett. Sedan buss hem denna gråmulna mellandag.

Källa: Heliga Trefaldighets kyrka, skrift om kyrkan. Köpte den inne i kyrkan.

Karta