Bröt-Anunds grav
nordost om Vinslöv är en 21 x 8 meter stor långdös från cirka 3000 före kristus. Bröt-Anund är en sagokung i Ynglingaätten.

23 mars 2022
Kör genom Vinslöv till vägen mot Norra Strö. Vid en gård söder om vägen ligger en långdös, kallad Bröt-Anunds grav. Anund var enligt legenden en svensk kung på 600-talet av Ynglingaätten. Han fick sitt Bröt av att han röjde land och byggde vägar. Denna typ av gravar uppfördes på stenåldern cirka 3000 före Kristus, så varför Anund ska ligga här är kanske svårt förstå. Vid vägen intill som går till några gårdar finns plats att ställa bilen.

Består av 20 resta stenar, i mitten är en skadad stenkista. Ligger nära en gård. Två stenar saknas på långsidorna, en väg har passerat genom graven.På insidan Vid den östra kortsidan finns tre stenar som kan ha varit en kista. Utanför kortsidan finns ytterliggare en sten, den använder vi som stol och bord för vår lunch. Påskliljor och vintergäck blommar.

En kvinna kommer från huset på andra sidan vägen. Hon undrar om vi är intresserade av ett se dösen i deras trädgård. Javisst, gärna. Det är en rest av en rektangulär stenkrets med en skadad stenkista i mitten. Många av stenarna är borta. Det är vackert med alla scillor i gräsmattan i dösen. Trevlig pratstund.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 56.101457, 13.9588