Sextorp
För den som tycker Sofieros rhododendronpark är för majestätisk är Sextorp sydväst om Hörby ett alternativ.

27 maj 2014 (publicerat 10/8 2015)
Var är parkeringen! En stor sten blockerar infarten där man förr kunde parkera. Vill man inte ha besökare i parken längre? Vid vägkanten står en bil och en äldre man. Frågar honom, han vet inte men hans sällskap är nere i parken. Ställer bilen vid avspärrad skogsväg. Möter mannens sällskap. "Får man gå i parken?". "Vi gick där i alla fall". Går gången ner. Står inget om tillträde förbjudet. Rhododendron blommar vi dammen. Änder simmar runt. Går gången som mynnar ut på landsvägen. Utmed gången står ett ståtligt träd. Vid roten blommar ekorrbär. Går tillbaka till rhodondronridån i sänkan, nedanför gången till den före detta parkeringen. Ormbunkarna är fina. Rhododendron ser ledsna ut. Hoppas det är en synvilla. Äter lunch. Kaffe på maten sittandes på på bron över bäcken med utsikt över dammen.

11 juni 2013: Min egen rhododendron har slagit ut, den är av samma sort som min favoritbuske i rhododendronparken vid Sextorp. Jag har missat blomningen av den i många år. Blir en kvällstur dit. Mycket riktigt, den blommar för fullt. Den är större än förra gången jag såg den blomma så rikligt. Min favorit står bland ormbunkar en bit från dammen, där de andra rhododendronbuskarna står vid stenbron över bäcken. Även de blommar rikligt. Mycket av det andra har blommat över.

6/6 2010: Vid den smala vägen mellan Fogdarp och Lyby söder om Hörby ligger ett litet slott i en skogsdunge. Sextorps slott, byggt 1915, då det tidigare slottet brunnit. Vid slottet är en vacker rhododendronpark med några dammar. För den som tycker Sofieros är för majestätisk är Sextorp ett alternativ. Parken är öppen för besökande. Ställer bilen på den lilla parkeringen i skogen och går ner i dalgången. Mitt favoritrhododendronbuskage har inte slagit ut än, där ormbunkarna framför har rullat upp sig. Vet inget om sorterna, några är överblommade, andra blommar för fullt, en del har inte börjat än. Går på en liten bro över den lilla bäcken som är inflödet till dammen mot huset. Uppströms av bäcken är en frodig sänka. Går på grusgången genom en tunnel bland stora rhododendronbuskar. Dammen omges av rhododendron. Rött och gult, speglar sig i dammen. Man kan skymta Ringsjön. Många ser nyplanterade ut, vad jag kommer ihåg dog en hel del för ett antal år sedan. Dalgången kantas av bokskog, med inslag av några konstiga granar. Vandrar på strövstigen runt dammarna. Vackert är det. Jag har förr mött bröllopspar som tagit bröllopsbilden här. Tänkt äta medhavd lunch, men maten är inte med. Gör inget, kör till Hovdala slott söder om Finjasjön för en enkel lunch på Fröknarnas Café, ska ju ändå till Hässleholm.

Karta