Skånebilder - Löddeåns mynning

Löddeåns mynning är ett naturreservat på kustområdet mellan Vikhög och Bjärred.

14/3 2009; Efter lunch kör jag till Löddeåns mynning. Ställer bilen på parkeringen vid Löddesborg. Går på grusvägen som går bort till naturreservatet. Vid en parkeringsplats står bilar, några män som förbereder fiskelyckan. 'Fågelskyddsområde. Tillträde förbjudet 15/4 - 15/7' står det på ett anslag. Genom en öppning i stängslet går jag in på den betade strandängen. Idag är det ingen som betar. Det är blött, känns rätt val med stövlar. Jag tar fram kikaren och studerar strandskator, tofsvipor, måsar som skränar, skarvar som luftar vingarna, och jag lyssnar på en sånglärka. Skarvarna står långt ut på stenar, det kan vara Lödde kar, en gammal hamnanläggning. Vid åmynningen är det många som fiskar, men de flesta står ute i vattnet utanför mynningen. Jag följer ån uppströms, kravlar över en stätta, där en markväg går till en parkering vid grusvägens slut. Två unga män förbereder fiskelyckan, 'Vad fiskar man nu' undrar jag. 'Havsöring' svarar den ene. 'De där fiskar olagligt' säger han och pekar på de som står i havet utanför mynningen. 'Det är förbjudet att fiska i vattnet utanför en åmynning' förklarar han. 'Oförskämt av dem' tycker jag. Jag ramlar över stättan in på strandängarna. Oberörd, så tar jag mig alltid över en stätta, linkar jag bort till ett Per-Albin fort. Gömmer mig bakom det, slickar såren och fikar. Fortsätter sedan till parkering ett. Även om det är en öppning i stängslet så tar jag mig som övning över stättan, det går bättre denna gång. Hemma steker jag makrillfiléer, lagligt köpta i fiskbilen på torget.

Fiskeregler för Löddeå finns på www.loddean-fiske.org

6/12 2008: Jag går av bussen på busshållplats Amiralsvägen i Bjärred. Jag går norrut några hundra meter. Där vägen svänger går en grusväg ner till en parkering. Från parkeringen går en lång spångad stig genom vassen ut till en plattform vid havsbandet. Plankorna är hala av regnet. Jag står en stund vid vattenbrynet och tittar efter fågel, men ser inga, och jag går tillbaka till parkeringen. En gångrist går in i en hagen, även gångristen är hal av vätan. Inne i hagen är ett fågeltorn, jag klättrar uppför stegen. Det är trångt och halt, högst upp fastnar jag med min ryggsäck, kikare, paraply, kamera, och stativ. När jag ska ta mig upp den sista biten slår jag huvudet i en träribba som jag inte lagt märke till tidigare . Antagligen är den till för att man inte ska ramla ner när man väl är uppe, nu får den mig att nästan ramla ner innan jag är uppe. När jag väl krånglat mig upp börjar det regna kraftigare. Däruppe har man utsikt över Löddeåns mynning, jagfår vattendroppar på kameralinsen. Fåglarna håller sig borta, så jag krånglar mig ner igen och återvänder till busshållplatsen. Det kommer ingen buss. Nästa buss ska gå om fyrtio minuter. Jag tillbringar tiden med att prata med en trevlig ung man. Nu kommer gässen plogandes mot havet. Bussen kommer. 'Vad hände med den förra bussen?' 'Kaputt'.

9/11 2008: Parkerar på parkeringen i utkanten av byn Vikhög. Solen skiner men regn har utlovats i eftermiddag. Jag går genom byn och tar vänster till naturreservatet vid Löddeåns mynning som börjar i byns utkant. Jag går mot Löddeåns mynning på betade strandängar. Norrut syns Vikhög och bakom byn sticker Barsebäcks nerlagda kärnkraftverk upp. Kustlinjen är småstenig, söderut skymtar mynningen. Det är kraftig vind och hotande regnmoln seglar upp över Danmark. När jag är nästan framme vid åmynningen vänder jag. En flock kor bevakar mynningen, som får besökas en annan dag. Jag står en stund med kikaren och spanar efter fågel. Det är rätt fågeltomt, det blåser nog för mycket för dem också. Långt bort går en flock gäss ner för landning på ett fält, på stranden är en mängd fågelavtryck. Jag letar efter en vattenslipad sten till Felisias grav, det saknas en för att göra en gravsten i form av ett tassavtryck. Det ligger en livboj från Malmö stad i vattenbrynet. Det finns flera fort från Per-Albin linjen, jag fikar i lä bakom ett av dem. En kvinna passerar förbi, den enda människan jag ser här ute, vinder sliter i henne. På ängen ligger ett svankadaver. Jag hittar ingen lämplig sten, och fortsätter därför bort till hamnen för att leta på badstranden på andra sidan om hamnen. Det börjar regna, jag kör hem. Stenen får vänta.

Karta

Olagligt

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009