Soldattorpets mejeri
ett litet gårdsmejeri i Hyby med osttillverkning på mjölk från trakten. I gårdsbutiken kan man provsmaka och köpa ostarna, och filbunke.

23 april 2011: Kör mina småvägar till Hyby, sedan in på vägen mot Bokskogen och Torups slott. Efter en kort sträcka, straxe efter Pudesjö, är en grusväg. En skylt "Gårdsmejeri" pekar in på den.

Kör man några hundra meter på vägen kommer man till ett torp och en parkering. Ställer bilen på parkeringen. Mejeriet är i en separat byggnad, ditin får man av hygieniska skäl inte komma.  Osten köper man i butiken i en annan byggnad vid torpet. Går in i butiken, där ligger ostarna i disken och frestar. En man tar emot och berättar. Mjölken tas från en småskalig bonde i Skurupstrakten. Man får provsmaka alla ostarna. Fasta, lösa, krämiga, med namn med Hyby i . Köper en bit port salut, Port Hyby för 33:- hektot. Riktig Salut smak. De har även filbunke! Köper en för att äta nu, behöver energi, de har ingen servering men kan sitta i trädgården och äta den. Får lite socker och kanel till. Ah gott. Går och pratar med hönorna och tuppen. Från backen intill är utsikt mot Pudesjö och Hyby.

Kör vidare på den vackra vägen till Bokskogen och Torup till Statarmuseet där. Det är dags för en fika. Tar dagens erbjudande, kaffe och en sorts bakelse, Pascha, med en krämig ost i. Behöver man gå på toa så gäller utedass.

Stannar på hemvägen till vid bybageriet i Vismarlöv och köper ett rågbröd.

Se också mina bilder från Torup med Statarmuseet.

Länkar:
Soldattorpets mejeri
Statarmuseet
Vismarlövs Väv & Bagarstuga

Karta