Jättegraven
mellan Klågerup och Bara är en gånggrift i en hög, med en utsikt över fälten. Ingången ligger i öster, i gången och kammarens mitt finns nedfallna takblock.

21 mars 2021
Kör vägen från Klågerup mot Bara. Efter Klågerup är en väg söderut. Efter avfarten är en ficka vid vägen stor nog för en bil. Vid fickan är en skylt som berättar om Rövarebacken, Jättegraven och Mångelsten. Ute i fältet ligger Mångelsten, domarring eller stendös? Den består av några resta och liggande stenar, det saknas säkert flera stenar. Den omgärdad av odlad åker så det går inte att komma ut till den.

Går vägen mot Klågerup för att komma till Jättegraven, som syns på en kulle ute bland fälten. Efter gården på höger sida är det plats för att gå söderut utmed fälten. Därefter på strängen mellan två fält. Förbi ett buskage, sedan ligger graven på en kulle med ett ensamt träd. Solen skiner, men man störs av en kall vind. Jättegraven är en gånggrift i en hög, med en utsikt över fälten. Ingången ligger i öster, i gången och i kammarens mitt finns nedfallna takblock. Gånggrifter uppfördes seklerna före 3000 f.Kr.

På andra sidan landsvägen syns Rövarebacken, en stor gravhög i ett fält. Dit ser det inte ut att finnas någon stig att gå. Går tillbaka på södra sidan av remsan mellan fälten, något krångligt förbi en stenhög.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 55.587977, 13.22256