Falsterbohus
slottsruin i Falsterbo. Storhetstiden var på 1300-talet. Här tog drottning Margareta emot sändebud från andra länder. Hennes son Olof avled här 1387. Revs 1596.

22 december 2013
Med buss till Falsterbo. Går av vid Norra Vånggatan. Går till en ruinen av Falsterbohus. En smal väg, finns ingen direkt parkering, en bom spärrar infarten till ruinen. Som av så många andra skånska medeltida borgar finns inte mycket kvar. Den byggdes ursprunggligen troligen på 1200-talet. Den nämndes första gånges 1311 då den förstördes hav hanseaterna. Byggdes upp igen, och förstördes igen. Denna gång av svenska styrkor. Borgen uppfördes igen. Ökade i betydelse när fiskmarknaden försköts från Skanör till Falsterbo och fogden på Skanörs borg flyttade till den bättre befästa Falsterbohus. Drottning Margareta hade mottagning av utländska sändebud. Hennes son Olof dog här 1387 17 år gammal. Marknaden avtog i betydelse, fogden flyttade till Malmö. Till slut behövdes inte borgen längre och den revs 1596. Stenar användes till Västra Ingelstads kyrka. Det kan man läsa på informationsskylten.

Borgen omgavs av en yttre och en inre vallgrav. Spår finns kvar av bägge, en träbro går över den inre. Den yttre syns bara spår av i söder och öster. En mur omslöt ett kärntron och en byggnad. Muren är idag några decimeter hög, på ovansidan växer mjuk mossa. Jag kikar ner i tornet över den meterhöga grund som återstår. En trätrappa leder över muren. Den är hal, stupar nästan ner i tornet. Inte så högt fall, men ändå. Jag studerar stenmurarna lite närmre. Ovansidan skyddas av ett betonglager. I ett hörn på utsidan är en minnesskylt över Margaretas son Olof. En rad med stenar visar var huset stod, kan det vara ursprungsstenar?

Jag går runt ruinen utanför muren, går sedan runt mellan inre och yttre vallgraven. I söder är en utbuktning, på andra sidan vallgraven ligger stenar. I vallgraven växer vass, den yttre har också lite vatten i sig. Öster om ruinen tornar ett Falsterbohus av yngre datum, byggt i början av 1900-talet som casino och strandhotell. Nu lyxiga bostadsrätter. Beatlarna Paul och George bodde där en natt i oktober 1967 för att meditera med Maharishi Mahesh. Det blev kaos med press och beundrare.

Lämnar ruinen och går mot havet. Badhytterna står på rad, låsta och öde så här års. Vinden viner över stranden. Långt bort strosar några människor. Toaletterna är låsta. Solen börjar visa sig över havet, den är på väg ner. Går till Café Kust på Storgatan för en fika innan bussen kommer. Det är trångt och fullt med folk. Finns en ledig plats vid ett bord. Cappuccino och en brownie, gott men dyrt. 48 kronor för brownien. Vintermörkret lägrar sig och jag tar bussen hem.

Karta