Svaneholms slott
slott från 1500-talet norr om Skurup, med museum, gästgiveri, och vackra omgivningar runt Svaneholmssjön.

20/8 2019: Den grevliga lunden
Kör söderut från Veberöd mot Skurup. Viker av på vägen till Svaneholms slott. Parkerar på den stora parkeringen. Inte många bilar. Framför slottet är en nygjord tennisbana, här spelade tidigare i år Wilander och McEnroe uppvisningsmatch. På slottets fasad är några päronträd. Många bokade bord i restaurangen. Halv tolv, vi är först, får ett ledigt bord vid ett fönster med utsikt mot sjön. Dagens är honungsglacerade revben med coleslaw, med salladsbord. Gott, men lite mycket av coleslaw, några potatisar hade inte skadat.

Går ut för att gå röda slingan. När man kommit till en mindre grusväg, har man en skogsdunge söder om vägen. Enligt min gamla karta är där den "grevliga begravningslunden". På kartan är en stig dit, i verkligheten är det nässlor och högt gräs. Lyfter av ett elstängsel, trotsar nässlor och gräs. Kanske är det inte meningen att man ska besöka platsen? Innan dungen är en rist och en liten bom. I dungen är gräset klippt. Måste finnas en annan väg hit. Tre stora liggande gravstenar och en plats med två mindre gravstenar. Stenarna är från Ehrensvärds tid på Svaneholm. Tre stora liggande stenar:

* Grefve Augustin Ehrensvärd 1854-1934.
* Grevinnan Eva Augusta Ehrensvärd (född Hallenborg) 1864-1947
* Gustaf C.J.A. Ehrensvärd 1885-1906 (sonen)

*en mindre stående:
Gustaf v. Horn 1860-1925
Ebba v. Horn (född Hallenborg) 1857-1941
*en mindre liggande:
Gustaf Peyron 1889-1968 (son till Ebba med Gustav Fredrik Peyron, skild 1902)

Intill finns små bänkar att vila på. Slår mig genom gräset tillbaka till grusvägen. Går in i en skog, på stig förbi ett vindskydd. Stigen går en slinga i lövskogen. Ser ingen ätbar svamp. Efter någon kilometer ansluter stigen till Jaktstigen, som går runt sjön.Tyskar diskuterar hackspettar. Folk med barnvagnar och rollatorer. Jaktstigen är anpassad. Går stigen runt sjön, till en början på bred spång genom alsumpskog. Tar paus på en brygga. Kör hemåt, stannar för eftermiddagskaffe på Vismarlövs café

26/6 2010: Kör till Svaneholms slott, med anor från 1500-talet, norr om Skurup. Där finns ett gästgiveri, museum, och fin natur. I parken sitter Rutger Macklean staty med sin hund. Slottsherren som i slutet av 1700-talet rustade upp slottet och moderniserade jordbruket. Idag ägs slottet av en andelsförening. Hämtar i museet en broschyr om området, väljer att gå jaktsigen, en tre kilometers tillgänglighetsanpassad runda runt Svaneholmssjön. Går medurs med början på en grusväg. Går vid ett tegelhus, som kallas Rökhuset men var nog ett hönshus. Mellan träden kan jag på andra sidan sjön se slottet. Går norrut på stig genom lövskog. Vid en grillplats är en plattform och fin vy mot slottet på andra sidan sjön. En del gamla träd kantar stigen. En frodig alsumpskog passeras på en spång. Trollsländor far runt. Pratar en stund med ett äldre par. Rundan färdigställdes för ett år sedan. Utanför spången vill man inte hamna, i sumpskogen fick man påla nio meter ner. Nu gäller det bara att underhålla det också. Fortsatt genom skog. I norra änden av sjön är en plattform. Vita och gula näckrosor är på väg att slå ut. Svärdsliljor blommar i sankmarken. Rundan används även av motionärer. Vid en gammal ek, ett evighetsträd, är en bänk att slå sig ner på för att t.ex. fundera på evigheten. Går över en gräsyta, före detta badplats, kommer fram till landsvägen. En mäktig ek, Svaneholmseken, står vid vägen. På andra sidan vägen är skogsområdet Hästhagen, en lämplig vårutflykt. Går in på slottets borggård, där gästiset har en uteservering. De har inga småkakor, det blir kaffe och rabarberpaj. Något dyrt men gott. Hoppar över museet, får bli en annan gång. I parken ligger flera hundar begravna. I parken hålls ett friluftsbröllop.

Länk:
Svaneholms slott

Karta