Skönabäck
naturvårdsområde norr om Skurup är en ädellövskog intill Borgasjön och Skönabäcks säteri. Det är ett litet område med några markerade stigar genom skogen.

13 oktober 2019
Kör från Veberöd söderut mot Skurup. Vid Skönabäck står en skylt "Ridhus Skönabäck", kör in och parkerar vid ridhuset. En skylt informerar om Skönabäcks naturvårdsområde med skog och sjö. Finast på våren med alla vårblommor, men nog find ädellövskog med höstfärger i dag.

Det är ett litet område med några markerade stigar genom skogen. Förbi hästhagar, utmed åkerkant, sedan blandar vi röda, blå och gula spåret till södra delen av sjön. Går genom skog i höstfärger. Avviker för att komma till kanten av Borgasjön. I sjön är en liten fontän. På andra sidan syns Skönabäck herrgård. Vass kantar stranden. Mycket svamp i skogen, men ingen ätbar. På spång över en bäck. En bro går över till en liten ö.

Fin skog med vyer över sjön. Här finns ett bord, bänkar och soptunna. Någon är ute med båt, de verkar fiska. Det luktar cigarettrök. En man kommer gående, undrar om man får fiska i sjön. Det vet vi inte. Går ut till grusvägen söder om sjön, finns en plats att parkera utmed vägen.

Går utanför skogen utmed åkerkant, tar sedan samma stigval tillbaka. Går norr om sjön västerut på en stig mot herrgården. Kommer fram till en skylt "Privat område". Vänder. Hundar gör oss sällskap. Matte ansluter. Frågar henne om man får fiska i sjön. Hon vet inte. Vi går till bilen. Kör till Blentarp för en cappuccino och bakelse på Wahlgrens bageri och café.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 55.542425, 13.523741