Sjörupstenen
vid grinden till Sjörups kyrka. I början av 1800-talet användes den som byggnadsmaterial till en bro, den sprängdes då i sex delar. På 1990-talet satte man ihop den igen.

20 augusti 2021
En smal grusväg leder fram till Sjörups gamla kyrka. Vid grinden står en runsten. Runstenen är känd sedan 1600-talet då den avritades och stod på en mindre hög. I början av 1800-talet användes den som byggnadsmaterial till en bro över Skivarpsån, den sprängdes då i sex delar. På 1990-talet plockade man ut fyra av bitarna, rekonstruerade de två man man inte kunde ta loss och satte ihop dem till den sten som nu står utanför Sjörups kyrka.

Inskription:
Saxi satte denna sten efter Asbjörn sin kamrat, Tokes son. Han flydde ej vid Uppsala men kämpade så länge han hade vapen.

Ett slag stod vid Uppsala i slutet av 900-talet, slaget vid Fyrisvallarna. Slaget lär ha stått mellan sveakungen Erik och hans brorson Styrbjörn starke. Kan vara det slaget som det syftas på.

Vi vill titta in i kyrkan, på dess beskrivning på kyrkans hemsida står att den är öppen. Men vi får inte upp dörren. Vågar inte bruka för mycket våld, så vi kör vidare. Kör till Abbekås och äter lunch på Bongska huset i hamnen. I hamnen står "Abbekåsagåsen Joakim" som är omsjungen av Edvard Persson.

Karta
GPS: WGS84 decimal (lat, lon) 55.441239, 13.635441