Ravlunda kyrka
från omkring 1200. Mest känd för författaren Fritiof Nilsson Piratens gravsten.

13 maj 2012: Kyrkan är från omkring 1200. Därinne finns kalkmålningar, men dem får jag inte se, kyrkan är låst. Det börjar bli sent på dagen. Nåja, kyrkan är mest känd för författaren Fritiof Nilsson Piratens gravsten med sin egna text. Men var är den? Jag går runt på kyrkogården och letar. Kyrkan ligger vackert med utsikt västerut mot en gård omgiven av blommande rapsfält. Någon gravsten hittar jag inte. Rundar kyrkan, går gång upp och ner. Känner på alla kyrkdörrar, låst som sagt.

Går besviken tillbaka till grinden. Det står kanske något om kyrkan där. Där är ett tydligt anslag, en karta över kyrkogården. Givetvis, så dum jag är.  På kartan är det utmärkt var graven är. Det är nog bäst så, det är en turistattraktion. På kartan är också gravplatsen för en av Sveriges bästa vissångare, Olle Adolphsson, utmärkt. Sydvästra hörnet, precis där jag stod och såg ut över rapsfälten. Jag måste vara blind.

Går tillbaka dit, där ligger den på marken med sin text:

Här under är
askan av en man
som hade vanan
att skjuta allt
till morgondagen
dock bättrades
han på sitt
yttersta och
dog verkligen
den 31 jan. 1972

Mannen var en stor skämtare i sitt liv. På gravstenen ligger några mynt och en sten. Tydligen en sed att göra så.

Intill, något söderut, ligger sedan 2004 Olle Adolphsson. Också han med de gula rapsfälten som bakgrund. Han var en av Sveriges bästa vissångare.

Länkar:
Fritiof Nilsson Piraten
Olle Adolphsson

Karta