Kåseberga
mysigt fiskeläge öster om Ystad som erbjuder fiskrökeri, fiskbutik, utsikt över havet, och Ales stenar.

12 augusti 2012: Tar bussen till Kåseberga. Det är en av de sista dagarna bussen går denna sommar. Det är ännu ingen rusning så här dags på förmiddagen. Den stora parkeringen vid infarten till byn är ännu relativt tom. Den kommer nog att fyllas med besökare, främst till stensättningen Ales stenar. Ett av Sveriges mest besökta turistmål. Busshållplatsen är vid byns början. Det är en mysig liten by, med gathus och stockrosor. Jag går nerför backen mot hamnen. I öster stupar åsen brant mot stranden. En gång ett fiskeläge, men jag undrar om det förekommer något fiske att tala om idag.

Nere i hamnen finns en mindre parkering. Utanför sommarsäsongen brukar den räcka till. Kåseberga med Ales stenar är en typisk sommarutflykt. Det är en kort säsong för de restauranger, caféer, fiskrökeri med butik, som finns. Är det en regnig sommar så måste det vara svårt att driva dem. En trappa leder upp till Ales stenar som ligger uppe på höjden ovanför hamnen. Jag ger mig upp för ett besök och en vandring västerut på Hammars backar. Det är ett bra tag sedan jag vandrade på åsarna senast. Vandringsleden Skåneleden går genom byn. Läs gärna om mina vandringar och se bilder från dem på:
Nybrostrand - Kåseberga
Sandhammaren - Kåseberga

Från höjden har man utsikt över hamnen. När jag kommer tillbaka från promenaden är det dags för sen lunch. Ska jag äta utsökt på Vendels restaurang (som senare slog igen) eller enklare på fiskrökeriets tältservering. Det blir att jag ställer mig i kö till tältet för en stekt sill med mos och lingonsylt. Det är ett ledigt bord uppe på sluttningen med utsikt över hamnen. Hm, det blir snart fullt. Med getingar. Lingonsylten var ett misstag. Jag bråkar inte med getingarna, kompromissar med dem. De får lingonsylten och jag sillen och potatismoset.

Det ska finnas ett sjöräddningsmuseum i Kåseberga, men det får jag hoppa över. Min buss går snart hemåt. På vägen upp från hamnen hinner jag med en stund med en katt. Vid busshållplatsen är ett galleri, Galleri K, hinner med ett kort besök för att se på fina målningar. Genom bussfönstret ser jag att parkeringen har fyllts på.

Kåseberga fisk
Galleri K
Löderup turism

Karta