Hammars backar
den en mil långa Kåsebergaåsen bjuder på backar och mot havet en brant klintkust, med utsikt över havet och in mot land.

12 augusti 2012: Efter att ha beskådat Ales stenar bestämmer jag mig för en promenad på Hammars backar. Jag tar mig med viss möda över stättan från Ales stenar, balansen och rörligheten är inte den bästa längre. En pojke studsar över den. Jag blir avundsjuk. Hammars backars, eller Kåsebergaåsen, jag vet inte om en är en del av den andra eller om det är samma sak. Bildades vid senaste istiden när isen drog sig tillbaka, sedan har havet ätit och skapat branta slänter. Från backarna har man utsikt över hav och land. Backsvalan har sina bo i rasbranten, de far ut och in. Har de fortfarande ungar? En flock måsar lyfter och styr ut över vattnet. Det är en behaglig promenad på slät mark. Då och då avbruten av en sänka eller en stätta. Finns mycket av överblommad blåeld, några blommar än eller kanske är det igen.

Nere på gräset nedanför slänten är några skjul. Havet blänker, bakom mig slingrar sig stigen på backkrönet. Därnere på gräset har några slagit upp sina tält. Inåt land sträcker sig utsikten långt bort över odlingslandskapet. Jag går över en gångrist och följer kanten till en hage. Blåeld pryder slänten, Jordtisteln blommar. Sitter ner på huk och tar en bild, tappar balansen och sätter handen rakt på en tistel. Det känns! Vandrare passerar, de verkar småle åt min fadäs. Kommer fram till en sänka. Nere i vattnet står kor. Utsikten är magnifik, även mot land. Tiden går, det här får bli min vändpunkt. Strosar tillbaka till Ales stenar, där fler turister har anlänt.

Skåneleden passerar Hammars backar/Kåsebergaåsen. Läs gärna om min vandringar och se bilder från dem på:
Nybrostrand - Kåseberga
Sandhammaren - Kåseberga

Läs och se bilderna från:
Kåseberga
Ales stenar

Karta