Rallate
söder om Skäralid. En av Skånes bäst bevarade basaltkupper. Basaltkuppen är en rest av en vulkans kraterrör. När magmam kyldes sprack den upp i fem-sexkantiga pelare. Dessa kan man se tydligt här vid Rallate.

8 februari 2015
En av Skånes bäst bevarade basaltkupper. Härrör från kritatiden, för cirka 110 miljoner år sedan var de mellersta delarna av Skåne fullt av vulkaner. Basaltkuppen är en rest vulkanens kraterrör. När magmam kyldes sprack den upp i fem-sexkantiga pelare. Dessa kan man se tydligt här vid Rallate. Kommer från Skäralid, strax innan platsen är en parkeringsficka. Ett tiotal meter från vägen in i skogen är platsen.

Den ligger på en sluttning intill en grop. Gropen lär vara resultat av att bönderna på 1800-talet tog märgel som jordförbättringsmedel. En pelare är sprucken, kanske någon har knackat på en pelare, så att man ser en ren brottyta. En bäck rinner ner för sluttningen. Sedan mitt förra besök har man gjort en spång upp för backen. Det är kyligt, is hänger på kvistarna ovanför bäcken.

Kort besök på Kopparhatten. Stannar på hemvägen till vid Bialitt, känt från TV programmet med samma namn på 1960-talet. God sopplunch.

7 december 2008
Jag ställer bilen på parkeringen i Skäralid. Härifrån går jag söderut utmed landsvägen. Efter cirka en kilometer är en parkeringsficka, strax efter kommer en liten bäck ner från sluttningen i väster. En skylt säger att Svalövs kommun börjar här. Jag kliver in i skogen med kamera och stativ i högsta hugg, hoppar över bäcken. Min ryggsäck har gått upp, och en del av innehållet ramlar ner i bäcken. Jag svär ve och förbannelse när jag fiskar upp det. Tio meter in i skogen är en basaltkupp, resterna av en lavapelare från en slocknad vulkan. Vulkanen har helt eroderats bort, kvar är lavan som när den stelnade sprack i kantiga bitar. Kuppen är mycket tydligare än den på Jällabjär. Bäcken porlar ner från sluttningen och rundar kuppen. Jag sitter på 'toppen' med min lunch. Sedan går jag uppför sluttningen med tanken att hitta Skåneleden högre upp och gå tillbaka på den. Marken verkar uppbökad, kanske det finns mycket vildsvin här. Det smäller några skott, jakt på gång? Det är blött, stenigt, och gyttrigt. Dessutom börjar det regna så smått. Jag tar istället landsvägen tillbaka till Skäralid. Buss 518 passerar mot Stehag. Om man inte vill köra så kan man ta bussen hit. Kaffe! Nej det går inte, restaurangen är stängd november - februari. Naturumet har stängt december - januari. Jag kör in till Röstånga. Mittemot gästiset är ett trevligt konditori. Där får jag mitt kaffe, där är också en liten hantverksutställning, och en teshop. Jag köper julte. När jag lämnar Röstånga tittar solen fram.

Karta