Råby hällor
naturreservat söder om Hörby. Hörbyåns dalgång med terrasser, ängar, betesmark, blandlövskog.

Råby hällor är ett område omedelbart söder om Hörby. Innehåller en ravindal med terrasser, ängar, betesmark, blandlövskog. Flera fornminnen, bl.a. en sten med en stor mängd skålgropar. Hörbyån rinner genom dalen. Den mindre Hebäcken rinner ihop med Hörbyån. En mindre grusväg passerar i söder, där man också kan parkera. Från norr är det gångavstånd från Hörby, och då passerar man några anlagda dammar.

22 maj 2011: Ställer bilen på parkeringsplatsen vid naturreservatets södra del. En vinkelgenomgång leder in i området. En skylt upplyser om skålgropar på en sten, svårt att se, men jag tror jag ser groparna. Går upp på den västra sluttningen med utsikt över Hörbyåns dalgång. På sluttningen blommar mandelblomma. Känner mig betraktad. En flock kor ligger och glor på mig. Går bort till en vinkelgenomgång till nästa hage. Efter mig går korna på en lång rad. Marken är täckt med tusenskönor. Ser jag mig tillbaka tycker jag mig se terrassliknande formationer, kanske det som är fornåkrarna här.

Går ner på blomsterängen mot ån. En viol, buskviol tror jag, står blygt bland alla andra blommor. Kommer fram till ett elstängsel, som tvingar mig upp på sluttningen igen där det är en vinkelgenomgång. På andra sidan är en flock kor med kalvar, längre bort syns några tjurar. Det muas friskt mot mig. En ko kommer fram, tar ett porträtt på henne och tittar sedan upp. Oj, alla har kommit fram, kor, tjurar, och kalvar. Vi är som en stor familj. Jag står inträngd mot vinkelgenomgången, de vägrar flytta på sig, jag kommer inte vidare. Nåja, jag har gått därinne tidigare, det är rätt oländigt längre bort. En ungtjur försöker bestiga en kviga. men hon är ointresserad och glider vant undan.

Går tillbaka, beundrar en buskstjärnblomma, fortsätter ner till ån. Porlande vatten är lugnande för själen. Det blir blött och tuvigt. Det där måste vara Sankt Pers nycklar. Ljuv fågelsång. Vid åkanten prunkar kabbelekan. Bestämmer mig för att angripa reservatet från Hörby hållet.

Kör till Vårdcentralen för att besöka norra delen av naturreservatet. Här finns en bra strövstig förbi några anlagda dammar, bänkar att sitta på. En vitkindad gås står ute i en damm och sover. Efter dammarna är en äng. Från väster kommer en bäckdalgång, som jag vadade vid mitt förra besök. Får följa den bäcken en annan gång. Kör till Gamla torg i Hörby, tar en kopp kaffe och en bakelse på Boijertz conditori. En kaja gör mig sällskap.

20/3 2011: Har ett ärende till Hörby. Passar på att rekognoscera inför ett vårsommarbesök i Råby hällor. Går norrifrån söderut på strövstig förbi dammarna. Efter dammarna är det betesmark, ännu blött. Måste stövelvada bäcken som ansluter till Hörbyån. Utmed ån är det besvärligt och blött. Kommer ut på ängen med alla tuvor och våtmark. Hittar en sten med ett träd som ryggstöd vid ån. Blir min fikaplats. Sedan måste jag återvända.

Karta

Knöligt

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009