Örenäs gånggrift
vid Ålabodarna. Kryp in i en mer än 5000 år gammal grav, en gånggrift med en gång som leder in i en gravkammare.

3 september 2017
Kryp in i en mer än 5000 år gammal grav, en gånggrift med en gång som leder in i en gravkammare. Kammaren har elva stenblock som väggar och tre takblock. Gången har sex stenar som väggar och tre takblock. Graven är nyligen restaurerad och ska vara säker att krypa in i. Man får krypa.

Kommer man från Glumslöv ligger gravhögen på höger sida innan backen ner till Ålabodarna. Där är en stor parkering. Graven syns tydligt från parkeringen. En stig går över åkern till den. Men först ett bad och lunch.

Strax efter parkeringen är en trappa ner till stranden. Ett skönt bad. Ligger en stund i solen efter badet. Går till hamnen och äter lunch (rödspätta) på hamnkrogen. Därefter dags för graven.

Tar med en lampa, det behövs. Jordgetingar bevakar ingången. De är lugna. Kryper in. Inte särskilt långt, lite dagsljus når in. Vid utgrävningar har man funnit skelett av sju personer och föremål. Graven är inte så stor som Gillhög vid vägen till Barsebäckshamn, kan inte stå helt rak som man kan där. Kryper ut. Sätter handen nästan i getingboet. Getingarna blir lite irriterade. Från högen är utsikt över Öresund med Ven och landskapet runtomkring. Strax intill ingången är en rektangel av stenar. En grav?

Karta