Höganäs - Nyhamnsläge
en vandring utmed kusten, på sandstränder, gång- och cykelvägar, över gräshedar.

8 september 2013: Höganäs - Nyhamnsläge
Höganäs stadshuset, här går jag av bussen. Det är en fin sensommardag. Två danskor har gått av tidigare, två kvinnor fortsätter med bussen till Mölle. De ska också ut och vandra. Jag går bort till hamnen där Skåneleden/Kullaleden går norrut på en grusgång. 6.1 km till Nyhamnsläge enligt en orienteringsskylt om leden. Det är mitt etappmål för dagen.

I hamnen finns finns restaurang "Briggen", öppnar först kl 12. Jag är för tidig. Ledmarkeringarna är på ett stängsel mot Tullhuset, jag ser dem inte till att börja med så jag tar vägen bakom stängslet, Passerar en väg och in på en grusgång utmed havet. Strandkanten är belagd med stora stenblock.  Mot land är först ett reningsverk, sedan industrier. Kullen dyker upp i norr vid horisonten. Den ligger där fjärran under hela vandringen. Gången övergår till att vara asfalterad, lämnar den för att gå på stranden.

Småsten och växter jag inte kan. Långa sträckor ilandblåst tång. Det blir mer och mer av sandstrand. En flock måsar far över vattenbrynet. Stenar är upplagda som tänder i en underkäke. Jag följer fotspår i vattenbrynet. Det blåser svagt, små vågor kluckar mot stranden. Innan Strandbaden är en grönyta, leden följer en cykelstig. Jag tar paus på ett fort äter hälften av lunchen. Intill är en parkering med toalett. Solen skiner, havet glittrar, skönt promenadväder, i allt en härlig dag. Jag struntar i ledmarkeringarna och har havskanten som ledmarkering.

Hoppar över en smal bäck. En rostfärgad hålurgröpt märklig sten sticker upp som ett kaskelotthuvud ur sanden. Det är tomt på stranden, men här möter jag tre hästar som galopperar i vattnet. På ryggen har de var sin ung tjej. Fortsätter på stranden, med Kullen i blickfånget. Vid Strandbaden går jag upp på cykelstigen, leden fortsätter sedan på stig över gräshed. Sandstranden ligger öde, kanten är täckt med tång. Mot land är en tallskog, en visare pekar mot ett vindskydd som ligger i skydd av skogen. Där finns vindskydd, bänk och bord med tak över, för mys en regnig dag.

Efter Strandbaden är ett naturreservat, ut i havet sticker en landtunga. Leden går på stig över heden. Jag gör en avstickare ut på tungan. Vår och sommar ska man undvika det, men nu har fåglarna säkert häckat färdigt. Det är lite knöligt med småsten och växtlighet. En tunga sticker ut från tungan. Studerar fågellivet, mycket skarv. Det ska finnas den sällsynta växten martorn här, men jag ser ingen som jag tycker liknar den. Lämnar tungan efter en kort lunchpaus och fortsätter på stranden norrut.

Marviolen blommar. Vädret, stranden, vattnet, allt inbjuder till ett bad. Underbart svalkande. Får gå ut en bit eftersom det är långgrunt. Torkar mig och går vidare, till en början barfota med skor i handen. Hoppar över en bäck, leden går över på en bro. Går omväxlande på stranden och leden som går på en bred stig över gräshed. Mot land är en talldunge, i söder glittrar solstrålar i havet, i norr Kullen som vanligt. En brygga går ut i vattnet. Längst ut en trappa ner i vattnet, ser någorlunda djupt ut. Avstår, jag har redan badat.

In till Nyhamnsläge är det grusgång. Tvätt hänger på tork. I hamnen är våffel- kaffe- och glasskiosken stängd, antagligen för säsongen. Tar igen mig en stund, sedan promenad genom byn till busshållplatsen.

Karta